En mustig och god husmansklassiker som bara blir bättre dagen efter.
Ingredienser
500 g skivat ytterlår
1 kg potatis av mjölig sort
4 gula lökar
1 stor morot
1 stor palsternacka
timjan
4 dl mörkt öl
4 dl kraftig buljong (använd gärna mörk oxfond)
1 lagerblad
1 dl hackad persilja
smör
salt, vitpeppar
Tillagning
Skala potatisen, moroten och palsternackan. Skär dem i 1/2-1 cm breda skivor.
Skala och skiva löken i breda skivor. Stek löken i smör och ställ sedan åt sidan.
Dela eventuellt köttet i portionsbitar om det är stora skivor.Bryn köttet snabbt på båda sidor. Salta och peppra.
Varva potatiser, rotfrukter, lök och kött i en stor gryta. Avsluta med potatis. Krydda mellan varven med salt, peppar och timjan. Häll på öl och buljong. Rör gärna ut buljongen först i stekspadet. Tillsätt lagerbladet.
Låt grytan småkoka under lock tills köttet är mört, ca 1-1/2 timme. Strö över persilja innan servering.
Servera gärna med inlagd gurka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar