onsdag 5 januari 2011

Delizie

Efter önskemål från Niclas gav jag mig på att göra delizie till middag eller om man så vill pastastubbar i tomat- och bechamelsås. En bra idé, det blev supergott! Kommer att tillagas fler gångar.


Ingredienser
6 st lasagneplattor, färska
1 st zucchini, (ca 400 g)
olivolja
  salt
200 g emmentalerost
150 g kokt skinka (gärna italiensk), tunna skivor

Tomatsås
1 st gul lök
  olivolja
1 burk plommontomater, (400 g)
0,5 tsk salt
2 krm strösocker

Béchamelsås
2,5 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
2 krm riven muskot

Tillagning
Pastarullarna håller formen bättre om man gör dem i förväg och rullar in dem i plastfolie.

Rullar:  Skiva och strimla zucchinin. Fräs den i olja. Salta och låt den svalna samt rinna av på hushållspapper.

Tomatsås: Skala och hacka löken. Fräs i oljan några minuter. Tillsätt tomater, salt och socker. Låt såsen sjuda på svag värme utan lock 15–20 min. Passera genom trådsil (tryck ordentligt så att all vätska kommer ut).

Skiva 150 g av osten med osthyvel, riv resten på rivjärn. Fördela ostskivor, skinka och zucchini på lasagneplattorna. Rulla ihop från kortsidan. Svep in rullarna tätt i plastfolie. Lägg kallt fram till gratinering.

Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och låt det fräsa ca 2 min under omrörning.
Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen sjuda på svag värme ca 5 min. Rör om ofta och håll koll så att det inte bränns vid i botten. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Sätt ugnen på 225°. Dela rullarna på mitten. Häll hälften av béchamelsåsen i en ugnssäker form eller 4 ugnssäkra portionsformar.  Använder du en form så välj gärna en mindre/smalare. Ställ rullarna i formen. Häll på resten av béchamelsåsen och tomatsåsen över rullarna. Strö över den rivna osten.

Gratinera mitt i ugnen 18–20 min. Servera gärna lite extra ost som tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar