Vädret beter sig verkligen udda den här vintern. Från rekordkyla och ofantliga mängder snö under lång tid har det nu regnat stora delar av dagen. Här på höjden blåser det dessutom så det viner runt husknuten. En dag man helst ägnar åt inomhussysslor. Jag passade på att göra en mustig gryta som spred härliga dofter av kanel, apelsin och kryddnejlika i hela huset.
Ingredienser (5-6 port)
900 g högrev
smör
smör
1-2 krm svartpeppar
1,5 tsk kanel
1-2 krm mald kryddnejlika
4 lagerblad
5 dl rödvin
1,5 tsk kanel
1-2 krm mald kryddnejlika
4 lagerblad
5 dl rödvin
3 msk konc. kalvfond
1,5 msk kinesisk soja
tunt skal från en apelsin
1,5-2 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kinesisk soja
tunt skal från en apelsin
1,5-2 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde
Tillagning
Skär köttet i bitar (3-4 cm). Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Krydda med peppar, kanel, kryddnejlika och lagerblad. Häll på vin, kalvfond och soja. Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört, ca 2 timmar.
Vispa ut mjölet i grädden. Rör ner hälften av apelsinskalen och all grädde i grytan. Låt koka ytterligare några min.
Innan servering strö återstående apelsinskal över köttet. Servera förslagsvis med ris och lättkokta morötter med några skvättar olivolja och en massa vitlök.
Grytan kan med fördel tillagas en dag i förväg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar