måndag 10 januari 2011

Renskav med blomkålscouscous

Vi köper superfin renskav från Lilla Norrland. De kommer förbi med sin minibuss och säljer en massa gott ca en gång var tredje månad, men de har även en butik. Vi brukar köpa renskav, älgfärs och lax, men har även testat väldigt trevlig björnkorv och älgskav. Renskaven går inte att jämföra med den man köper i frysdisken i matvarubutiken. Den här ska tinas innan tillagning, köttet är rött och enbart från fina delar av renen, absolut inget brosk. Dessutom enbart svenskt kött.

Vanligtvis har vi potatismos till, men ikväll tänkte jag vi skulle vara lite nyttiga och gjorde blomkålscouscous istället. Gott det med!


Ingredienser
500 g renskav
1 st gul lök
ca 1 dl torkade trattkantareller (går bra med annan svamp också)
2 msk mjöl
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
ca 2 msk svartvinbärsgelé
smör att steka i
salt och peppar

Blomkålscouscous
1 stort blomkålshuvud eller två mindre
salt
gräslök

Tillagning
Lägg den torkade svampen i blöt 20-30 min i förväg.

Hacka löken och fräs den. Lägg åt sidan. Pressa ur vattnet ur svampen och fräs även den och lägg åt sidan. Bryn renskaven. Tillsätt lök och svamp. 

Pudra med mjöl och tillsätt grädde och mjölk. Koka i 15-20 minuter. Krydda med salt och peppar. Smaka av med svartvinbärsgelé.

Blomkålscouscous: Bryt blomkålen i mindre delar. Hacka i matberedare till ungefär samma storlek som couscous. Koka 1-2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet antingen genom att använda en finmaskig sil eller genom en handduk där det sista vattnet klappas/kramas ur försiktigt. Tillsätt lite hackad gräslök och salta eventuellt ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar