torsdag 27 januari 2011

Risotto med trattkantareller

En riktigt krämig risotto är något av det godaste jag vet. Jag varierar med olika tillbehör. Idag blev det trattkantareller, dels för att det är så gott men även för att vi har en hel del torkade efter höstens svampskörd. Servera gärna med en trevlig italiensk delikatess i form av prosciutto.

Ett trix med risotto är att ge den tid och inte stressa den. Inte för hög värme, lite vätska i taget och rör om ofta. Den ska bli krämig och mjuk, men fortfarande lite "al dente".



Ingredienser
4 dl arborioris
2 st scharlottenlök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
ca 1,25 l varm kycklingfond (ca 4 msk konc fond+vatten)
2 dl torrt vitt vin
svamp (jag använde drygt 1 dl torkad trattkantarell)
smör och rapsolja att steka i
salt och peppar
2 dl parmesan (välj en god som du skulle kunna tänka dig äta som den är), fint riven
en rejäl klick smör

Tillbehör
hyvlad parmesan
8 skivor prosciutto el. liknande
ruccola

Tillagning
Lägg den torkade svampen i blöt i ljummet vatten i ca 20 min. Krama ur vätskan. Fräs i smör och rapsolja. Salta och peppra och ställ åt sidan.

Finhacka lök och fräs tillsammans med riset i en stor gryta. Tillsätt vinet och låt det koka in.

Tillsätt fonden lite i taget och småkoka på svag värme. Rör om ofta, i stort sett hela tiden. Jag använder en mjuk slev, lite som en slickepott. Fortsätt tills riset är klart - det ska vara lite al dente men absolut inte hårt. Smaka om du är osäker.

Tillsätt smörstekta kantareller, smör och parmesan. Spara några svampar att lägga ovanpå. Låt risotton vila i fem minuter innan servering. Servera på en bädd av ruccola med hyvlad parmesan och prosciutto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar