Det har varit en lugn och skön söndag. Vi tog en uppfriskande promenad i det fina, men kalla, vädret, köpte årets första semla och inhandlade färsk hälleflundra till kvällens middag.
Ingredienser (4 port)
Ingredienser (4 port)
600 g fiskfilé (t.ex. torsk, hälleflundra, gös)
200 g räkor
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
200 g räkor
2 msk finhackad gul lök
3 msk riven ost
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 msk pressad citron
salt och malen vitpeppar
Pommes duchesse
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
salt och malen vitpeppar
1 krm nyriven muskotnöt
Garnering
dill
Tillagning
Pommes duchesse: Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den genom en potatispress. Tillsätt äggulorna och matfett under vispning med en ballongvisp så att massan blandas väl. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
Smörj en vid kastrull och lägg i den finhackade löken. Vik fisken och placera i kastrullen, krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i
10-12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen.
10-12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen.
Sås: Smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljong och grädde och koka varsamt i 15-20 minuter. Krydda såsen med salt, peppar och lite citronsaft mot slutet av koktiden.
Sätt ugnen på 275°. Smörj en ugnssäker form och spritsa duchessen längs kanten på formen. Lägg på fisken i mitten av formen, fördela räkorna över fisken, häll över såsen, strö över osten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter. Garnera med färsk dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar