Underbart härlig fredagsmiddag. Tidigare har jag gjort en enkel skysås, men den här gången ville jag testa en mer krämig sås. Den blev fantastiskt god, men smaken tog kanske över lite väl mycket. Nästa gång återgår jag nog till skysåsen. Låter därför även det receptet vara med här.
Ingredienser (4 port)
500 g älgfärs
1 msk potatismjöl
2 msk dijonsenap
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 1/2 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
Sås 1
1 msk konc viltfond
2 dl vatten
1 msk smör
Sås 2
2-3 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl viltfond (utspädd)
3 msk sherry
3 dl grädde
4 msk messmör
2 msk lingon, rårörda
2 tsk dijonsenap
2 msk soja
ev. salt och peppar
Tillbehör
Rotfrukter i ugn (t.ex. sparrispotatis, morötter, palsternacka med honung, salt och timjan) alt. potatismos (gärna på mandelpotatis)
Smörstekta kantareller
Rårörda lingon
Tillagning
Blanda senapen med timjan och rosmarin. Blanda färsen med potatismjöl, senap, 1 tsk salt
och 1/2 krm svartpeppar. Tillsätt grädden och arbeta ihop smeten.
och 1/2 krm svartpeppar. Tillsätt grädden och arbeta ihop smeten.
Forma relativt stora biffar. Skölj händerna med kallt vatten så är det lättare.
Stek dem i smör i ca 4 min på varje sida på inte allt för hög värme.
Stek dem i smör i ca 4 min på varje sida på inte allt för hög värme.
Sås 1 (skysås): Ta upp biffarna och koka ur pannan med vatten och viltfond. Vispa ner smör.
Sås 2: Hacka löken fint. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt fond, sherry och grädde. Koka upp under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka långsamt till önskad konsistens.
Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar