Thailändsk soppa med både mycket smak och styrka. Serveras med ris och förslagsvis en kall Singha (thailändsk öl). Kycklingen kan bytas ut mot tigerräkor eller fisk.
Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 bit galangalrot (ca 2 cm) (alt. ingefära)
3 stjälkar citrongräs
2 thaichili (el. någon annan chili beroende på vilken styrka du önskar)
8 kaffirlimeblad
1 burk kokosmjölk
7 dl vatten
1 bit galangalrot (ca 2 cm) (alt. ingefära)
3 stjälkar citrongräs
2 thaichili (el. någon annan chili beroende på vilken styrka du önskar)
8 kaffirlimeblad
1 burk kokosmjölk
7 dl vatten
1½ hönsbuljongtärning
1-2 lime
1-2 lime
3 msk fisksås
1 tsk strösocker
2 tomater
1 knippa salladslök
färsk koriander
Tillbehör
Ris (jasmin eller basmati)
Singha (om så önskas)
1 tsk strösocker
2 tomater
1 knippa salladslök
färsk koriander
Tillbehör
Ris (jasmin eller basmati)
Singha (om så önskas)
Tillagning
Skala och skär galangalroten/ingefäran i tunna skivor. Skär bort ca 6 cm av roten på citrongräsen. Banka på rötterna med knivskaftet och skär dem i större bitar. Hacka chilin (Hittade ingen thaichili så jag tog en habanero, vilket gjorde soppan rejält stark. Gott om man gillar styrka och det gör vi!)
Lägg galangal/ingefäran, citrongräsrötterna, chilin och kaffirlimebladen i en gryta. Häll på kokosmjölk och vatten, tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sjud i ca 5 minuter utan lock.
Skär kycklingfiléerna i tärningar och lägg ner dem i soppan. Låt koka ytterligare ca 5 minuter, tills kycklingen är färdig. Pressa lime och smaka av soppan med limesaft, fisksås och socker.
Skär tomaterna i tärningar, strimla salladslöken och grovhacka koriandern. Blanda i tomater, lök och koriandern i soppan. Citrongräset och limebladen kan tas bort innan servering.
Serveras med ris och gärna en kall öl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar