söndag 9 januari 2011

Tom kah gai

Thailändsk soppa med både mycket smak och styrka. Serveras med ris och förslagsvis en kall Singha (thailändsk öl). Kycklingen kan bytas ut mot tigerräkor eller fisk.

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 bit galangalrot (ca 2 cm) (alt. ingefära)
3 stjälkar citrongräs
2 thaichili (el. någon annan chili beroende på vilken styrka du önskar)
8 kaffirlimeblad
1 burk kokosmjölk
7 dl vatten 
1½ hönsbuljongtärning
1-2 lime 
3 msk fisksås
1 tsk strösocker
2 tomater
1 knippa salladslök
färsk koriander

Tillbehör
Ris (jasmin eller basmati)
Singha (om så önskas)

Tillagning
Skala och skär galangalroten/ingefäran i tunna skivor. Skär bort ca 6 cm av roten på citrongräsen. Banka på rötterna med knivskaftet och skär dem i större bitar. Hacka chilin (Hittade ingen thaichili så jag tog en habanero, vilket gjorde soppan rejält stark. Gott om man gillar styrka och det gör vi!)

Lägg galangal/ingefäran, citrongräsrötterna, chilin och kaffirlimebladen i en gryta. Häll på kokosmjölk och vatten, tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka upp och sjud i ca 5 minuter utan lock.
Skär kycklingfiléerna i tärningar och lägg ner dem i soppan. Låt koka ytterligare ca 5 minuter, tills kycklingen är färdig. Pressa lime och smaka av soppan med limesaft, fisksås och socker.

Skär tomaterna i tärningar, strimla salladslöken och grovhacka koriandern. Blanda i tomater, lök och koriandern i soppan. Citrongräset och limebladen kan tas bort innan servering.

Serveras med ris och gärna en kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar