tisdag 4 januari 2011

GI-bröd med russin och nötter

Här har det bakats bröd idag och efter all god mat under jul- och nyårshelgen passar det bra med något lite nyttigare.

Ingredienser 
5 dl filmjölk
5 dl vatten
1 msk bakpulver
1 msk salt
10 dl vetemjöl
3 dl dinkel- eller grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
½ dl linfrö
3 dl solrosfrö
2 dl grovt hackade nötter (jag blandade valnötter och hasselnötter)
1½ dl russin
1 dl mörk sirap


Rör ihop bakpulver, salt och de olika mjölsorterna, fast bara hälften av vetemjölet, i en stor skål.

Rosta snabbt nötterna i en het panna. Häll i frukten, nötterna och fröna och blanda.
Häll sedan på vätska och sirap. Blanda i mjöl tills smeten blir lagom kladdig och ganska tung.
(Inte som vanligt bröd, utan som en blandning mellan mjuka kakor och bröddeg.)

Smöra och bröa två brödformer (jag hade inget ströbröd, men det gick bra med lite vanligt mjöl), eller lagom stora former.

Grädda i 175 grader ca 50 min. Det ska vara lite kladdigt, men om det är för kladdigt, ha i ugnen lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar