lördag 19 februari 2011

Pannbiff med lök

Klassiska, saftiga biffar som serveras med potatismos och inlagd gurka Ohh, vad jag kan bli sugen på det ibland. Fast den här gången var det en "beställning" från sambon. Jag använder helst mandelpotatis till moset då det ger mer smak. Mandelpotatis kräver dock lite mer vätska.


Ingredienser (4 port)
300 g nötfärs
200 g blandfärs
2 gula lökar
3 st kokta potatisar
1 dl matlagningsgrädde
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar
2 st gula lökar, stora
1 nypa socker
smör att steka i

Potatismos
1 kg mandelpotatis
2 dl matlagningsgrädde
20 g smör
salt och peppar
muskotnöt

Skysås
Sky från stekning
en klick smör
2 tsk mjöl
5 dl köttbuljong
soja

Tillbehör

 Tillagning
Skala två lökar. Hacka den ena och fräs i smör. Riv den andra. Mosa potatisarna. Blanda grädden, ägget, ströbrödet, vattnet, stekt lök, riven lök och potatisen i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

Blanda smeten med färsen, fond och soja. Salta och peppra. Forma biffar. Skölj händerna i kallt vatten så blir det lättare och lägg biffarna på en skärbräda även den sköljd i vatten. 

Skala de stora lökarna och skär i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör. Ha inte för hög värme och var beredd på att det kan ta 20 minuter. Strö sen lite socker över och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn biffarna några i taget i smör. Ha relativt hög värme så att de får en fin yta. De ska inte blir genomstekta. Lägg sen biffarna i en ugnssäker form och häll löken över. Stek i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (10-15 minuter). Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa genom en potatispress. Värm grädden och smöret och tillsätt till potatisen. Vispa ordentligt med en stor ballongvisp. Smaksätt med salt, peppar och nyriven muskotnöt.

Skysås: Vispa ur pannan med en klick smör som får smälta. Rör ner mjölet och späd med buljongen lite i taget. Smaksätt med en skvätt soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter.

Häll lite skysås över biffarna och löken vid servering. 
Servera med varmt potatismos och inlagd gurka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar