tisdag 15 februari 2011

Alla hjärtans dag meny

Paprikasoppa med pinjenötter

Pestofylld kyckling med varma grönsaker

Smulpaj med äpple och persika


Paprikasoppa med pinjenötter

Ingredienser (4 port förrätt)
ca 400 g röd paprika
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
3 dl grönsaksbuljong
1 krm spiskummin
salt och kajennpeppar
½ dl crème fraiche
1 ½ msk pinjenötter
olivolja (gärna med citronsmak)

Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna på mitten och lägg på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper eller folie. Låt dem stå inne cirka 20 minuter i övre delen av ugnen tills de fått ett litet bränt utseende. Lägg de rostade heta paprikorna i en plastpåse och knyt till. När de svalnat är det ganska lätt att dra bort skalet. Ta också bort kärnhuset.

Hacka lök och vitlök och fräs den i lite olja tillsammans med tomatpurén några minuter. Skär den rostade paprikan i bitar och fräs ytterligare några minuter med löken.

Häll på grönsaksbuljong och spiskummin och låt sjuda cirka 10 minuter på låg värme. Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Rör i crème fraiche och strö över pinjenötter rostade i torr panna och ringla i lite extra god olivolja. 


Pestofylld kyckling med varma grönsaker 

Ingredienser (4 port)
1 kruka basilika
0,5 dl pinjenötter till peston
2 klyftor vitlök
100 g soltorkade tomater
50 g parmesanost  till peston, riven
2 msk olivolja
4 st kycklingfiléer
8 skivor parmaskinka
parmesanost, riven
1 st blomkålshuvud
4 st svartrötter
1 påse spenat
5 msk pinjenötter att rosta
ev. en skvätt grädde

Tillagning
Lägg basilika, pinjenötter, vitlök, soltorkade tomater, parmesanost och olivolja i en mixer. Mixa till en grov massa.

Banka ut kycklingfiléerna till en tjocklek av cirka 0,5 centimeter. Lägg på pesto, skinka och riven parmesanost och rulla ihop. Knyt om med steksnöre. 

Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp en stekpanna och bryn kycklingen i smör. Lägg sedan filéerna i en form. Stick in en stektermometer i en filé och sätt sedan in formen i varm ugn. Ta ut när innertemperaturen är 68-70 grader.

Hetta upp en stekpanna utan matfett och rosta pinjenötterna. Skala svartrötterna och lägg direkt i kallt vatten, annars får de tråkig färg. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Förväll svartrötter och blomkål snabbt i kokande vatten. Bara någon minut, annars blir de tråkiga. Hetta upp en stekpanna och bryn dem tillsammans med spenaten försiktigt i smör. Häll ev. över en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar samt de rostade pinjenötterna.´

Skiva kycklingen och servera tillsammans med den varma grönsakerna.



Smulpaj med äpple och persika (4 port)

Ingredienser
0,75 dl råsocker
0,75 dl kokosflingor
0,75 dl havregryn
1,25 dl vetemjöl
100 g kallt smör
2 st äpplen
2 st persikor el. nektariner
1 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk malen kanel
smör till formarna
vaniljglass

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.

Skala frukten, kärna ur och skiva. Stek i smör och socker. Strö över kanel på slutet. 

Smörj portionsformar med smör och lägg i frukten. Fördela smuldegen över.

Grädda gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Servera direkt tillsammans med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar