måndag 28 februari 2011

Gös med rödbetor, fetaost och smörslungad gurka

Gös är en favoritfisk och rödbetor med fetaost är aldrig fel. Mycket godare än så här blir det inte. Jag köper gärna lite större filéer och skär bort "svansen" som jag lägger i frysen till nästa gång vi ska ha fisksoppa.


Ingredienser
600-700 g gösfilé
salt
rågmjöl
smör

800 g rödbetor
salt
150 g fetaost
pinjenötter

1/2 gurka
100 g smör
1 dl hackad dill
citron
salt

Gösen
Salta fiskfiléerna och ställ kallt 20-30 min innan de ska stekar. Ev. småben tas enklast bort med pincett.
Värm ugnen till 50 grader. Doppa filéerna i rågmjöl och bryn i smör tills de får en vacker yta. Stek sen klara i ugnen ca 10 min. Den låga temperaturen håller fisken saftig. Håll varmt till resten är klart. Precis innan servering droppa eventuellt lite smält smör över fisken.

Rödbetorna
Skala och koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Det tar ca 30 min. Skiva eller klyfta och lägg i en ugnsform. Smula fetaost över och gratinera på hög värme i ugnen så att osten smälter något.

Droppa lite fin olivolja över. Rosta pinjenötterna i torr panna och strö över rödbetorna.

Gurkan
Skala och dela gurkan på hälften. Gröp ur kärnorna. Skär i relativt tjocka skivor.

Bryn smöret gyllenbrunt i en panna. Tillsätt gurkskivorna och den hackade dillen. Smaka av med salt samt pressad citron.

Servera med en skiva citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar