lördag 5 februari 2011

Brödbak: Hålkakor

Dags för brödbak igen. Den här gången blev det hålkakor med rågmjöl. Mjuka, lite söta och med svag smak av fänkål och anis.


Ingredienser (4 hålkakor)
5 dl vatten
50 gr jäst (för söta degar)
2 tsk krossad fänkålsfrön
2 tsk malen anis
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
200 gr grovt rågmjöl
550 gr vetemjöl

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/degblandare). Låt degen knåda i 12 minuter med maskin. Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt. 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor utan att knåda för mycket, låt vila i fem minuter. Platta ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett smalt glas (jag använde ett champagneglas). Pensla kakorna med vispat ägg. Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter, sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar