tisdag 15 februari 2011

Fisksoppa med saffran och vitlöksröra

Brrr ... nu har kylan kommit tillbaka med besked. Passade på att göra en värmande och smakrik fisksoppa med saffran och vitlöksröra. Hade vi haft vitt vin hemma hade jag bytt ut någon deciliter av vattnet mot det, men nu hade vi inte det och det blev väldigt gott ändå. Det ska dock vara riktigt vin, matlagningsvin kan man vara utan.


Ingredienser (4-5 port)
4-5 potatisar, mjöliga
2 morötter
1 liten purjolök
1 fänkål
1 liter vatten (byt ev ut 1-2 dl mot ett torrt, vitt vin)
2 dl grädde
4-5 msk hummerbuljong
0,5 g saffran
1/2 vitlök solo
1 tsk salt
vitpeppar
1 knippe dill
300-400 g fisk (t.ex. lax och torsk)
räkor, ca 500 g innan du rensat dem (färska eller frysta)


Vitlöksröra
2 dl créme fraiche
1/2 vitlök solo
salt, svartpeppar
färsk timjan, hackad

Tillagning

Skär potatisen och morötterna i en halv cm tjocka stavar. Strimla purjölok och fänkål tunt. Fräs allt i smör i 5-10 min. Häll på vatten, grädde, fond och saffran. Riv i vitlöken. Koka under lock i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan. Koka försiktigt i ett par minuter precis så att fisken tillagas utan att koka sönder. Lägg i räkor och hackad dill. 

Rör ihop alla ingredienserna till vitlöksröran och servera till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar