söndag 6 februari 2011

Rödtunga med kräftstjärtar och underbar sås

Det kommer att serveras en hel del rödtunga hemma hos oss framöver. Fiskbilen kom förbi häromdagen och jag kunde inte motstå att handla, men de minsta förpackningarna var 2,5 kg. Så till middag igår blev det rödtunga med en helt underbar sås, kräftstjärtar och pressad potatis. Kändes lite lyxigt och väldigt, väldigt gott.


Ingredienser (4 port)
600 g rödtungafiléer (el. sjötunga)
1/2 gul lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1,5 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk farinsocker
2 dl crème fraiche
1-2 knivsudd kajennpeppar
1,5 dl mousserande vitt vin
200 g kräftstjärtar
färsk dill

Tillagning
Skala och hacka löken fint. Hetta upp smöret i en traktörpanna och tillsätt löken. Fräs löken tills den är mjuk och rör sedan ner mjölet. Lägg i buljongtärningen och vispa ner vattnet.

Tillsätt tomatpuré, farinsocker, crème fraiche och kajennpeppar under omrörning.
Blanda väl, sjud och låt sjuda 3 minuter.

Skölj av fiskfiléerna och låt dem rinna av. Rulla ihop filéerna, börja rulla den bredaste kortsidan på filén. Lägg fiskfiléerna i såsen med skarven nedåt. Låt sjuda i 8 minuter tills fiskens kött är vitt och fast.

Blanda försiktigt ner vinet i stekpannan och sjud upp. Lägg i kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Garnera med dillkvistar och servera genast med pressad potatis och grönsaker. Jag förvällde sockerärter snabbt och blandade med ärtskott och salladslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar