söndag 13 februari 2011

Paella

Paella finns i många olika varianter. En riktig spansk paella ska egentligen tillagas i ett stort stekkärl över öppen eld, men det går även bra i en större stek- eller traktörpanna på spisen. Det här är mitt favoritrecept på paella.


Ingredienser (6 port)
Kött från en grillad kyckling
1 burk hela tomater
2-3 starka korvar, t.ex. vitlökscabanoss
Olja att steka i
2 pkt saffran
4 dl långkornigt ris
8 dl hönsbuljong
Salt och peppar
1 nät blåmusslor
2 dl torrt vitt vin
3+1 schalottenlökar
2+1 vitlöksklyftor
500 g oskalade räkor
1 röd paprika
125 g frysta ärter

Tillbehör
Vitlöksbröd

Tillagning
Skala räkorna. Ta upp tomaterna ur burken och skär i mindre bitar. Spadet ska inte vara med. Skär korven i slantar. Skala och hacka 3 schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor. Fräs korv och lök i olja i en stekpanna.

Tillsätt buljong, tomat och saffran. Krydda med nymalen peppar och salt. Låt småputtra några minuter. Blanda i riset och låt puttra tills riset är klart. När några minuter återstår tillsätt paprika i skivor och ärterna. 

Under tiden riset kokar bräsera musslorna. Borsta och skölj av dem. Släng trasiga musslor samt öppna som inte drar ihop sig när du knackar på dem. Hacka återstående lök och fräs försiktigt i olja i en stor gryta. Tillsätt vin och musslor. Lägg på lock och koka tills att musslorna har öppnat sig. Det tar bara några minuter. Ta upp musslorna och låt rinna av.

Blanda kyckling, räkor och musslor i riset och rör tills det blir varmt. Servera genast tillsammans med varmt vitlöksbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar