måndag 26 december 2011

Julens goda sillar



Sill och nubbe, för många självklarheter på julbordet och så även här, men ska jag vara ärlig avstår jag helst den senare. Sill äter jag däremot med god aptit. Tre olika sorter testade jag i år. Alla tre blev lyckade, men speciellt en blev en riktig favorit. Löjromsill med crème fraiche och citron, uppfriskande och smakrik. Tycker man att löjrom är onödigt dyrt går den säkerligen att byta ut mot någon annan rom, t.ex. sikrom, även om det inte riktigt blir samma sak. Utöver det blev det inlagd sill med rödlök samt en senapssill.

Att tänka på är att sill ska göras några dagar i förväg. Hinner man inte det kan man även använda sig av 5-min sill som numera finns i butikerna och är helt ok, men godast och bäst konsistens blir det om man använder sig av inläggningssill. Den behöver dock 1-2 dagar i lag för att bli urvattnad och inte bli för salt.

Löjromsill
(en stor burk, det går åt!)

2 burkar inläggningssill (à 420 gr)

Lag
1 dl ättikssprit, 12%
3 dl vatten
4 dl socker
10-15 st kryddpepparkorn
1-2 lagerblad

Sås
100 g löjrom
4 dl crème fraiche, lätt
1 kruka dill, färsk
1 st citron, rivet skal
flingsalt
nymald svartpeppar

Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.

Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.

Blanda löjrom och crème fraiche, färskrivet citronsskal och krydda med salt och peppar.

Tag ur filéerna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Lägg sillbitarna i en stor, ren glasburk. Blanda i såsen. Kan med fördel stå kallt 1-2 dagar, men går även att äta direkt.

Inlagd sill med rödlök
1 burk inläggningssill (à 420 gr)
0,5 dl ättikssprit, 12%
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök

Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av.

Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddor och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.

Skiva rödlöken och skär sillfiléerna i bitar. Varva sillbitar och rödlök i en glasburk. Häll den kalla lagen över och låt stå kallt i 1-2 dygn innan servering.

Senapssill

1 burk inläggningssill (à 420 gr)
1/2 dl ättiksprit, 12% dl strösocker1 1/2 dl vatten8 kryddpepparkorn1 lagerbladSås
6 msk skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger2 msk strösocker1/2 tsk vitpeppar1/2 tsk salt2 dl matoljaSkölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.

Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.

Blanda senap, vinäger, socker, peppar och salt. Droppa i oljan under kraftig vispning. Ställ kallt till servering.

Låt sillbitarna rinna av ordentligt. Blanda dem med senapssåsen innan servering.




Ischoklad i flera smaker

Annandag jul och om några timmar ska vi ge oss av för att fira mellandagarna i Småland. Det mesta av julmaten är nu uppäten och recepten kommer att trilla in här på bloggen de närmaste dagarna. Något sent, men tiden innan jul rann som vanligt så här års bara iväg.

I år har det inte blivit så mycket julgodis, men ischoklad är så enkelt och hör julen till så det ville vi inte vara utan. Jag kan tycka att vanlig ischoklad kan bli något tråkig så jag testade att piffa upp den med olika smaker. Alla blev goda, men den vita med lime var helt outstanding.

Grundrecept
100 g kokosfett
200 g choklad (använd choklad av bra kvalitet och som ni vet ni tycker om)

Hacka chokladen. Smält kokosfettet i ett vattenbad. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills den är helt smält. Häll upp i en kanna och fördela sedan i små formar. Ställ kallt tills den stelnat och förvara i kylskåp.

Smaksättning

Vit ischoklad med lime - Tillsätt saften av en lime till den smälta chokladblandningen innan du häller upp den i formarna. När chokladen har stelnat riv lite limeskal över innan servering.

Vit ischoklad med smarties - Hacka smarties (nonstop) över innan servering.

Ljus ischoklad med hallon - Smula frysta hallon i handen och fördela i formarna innan du häller över chokladblandningen.

Mörk ischoklad med körsbär - Använd en choklad med frystorkade körsbärsbitar i eller hacka frysta körsbär och fördela i formarna innan du häller upp chokladen.

söndag 25 december 2011

Julskinka hör julen till


Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.



Inte har det blivit mycket julmat i bloggen i år, men desto mer lagat i köket. Kanske lite sent att komma med recepten så här dagen efter julafton, men det har varit fullt upp här inför julledigheten, både på jobbet och här hemma. Nåja, recepten kanske kommer till nytta nästa år eller om någon har ätit upp all julmat och behöver fylla på för mellandagarna.

I år firade vi jul hemma och listan över allt som skulle fixas veckan innan jul var lång. Först ut av julrecepten är skinkan, en självklarhet på alla bord så här års. Vörtbröd, julskinka och en smakrik senap - mycket godare än så blir det inte. Trots att skinkan var inköpt i god tid och allt var förberett blev det onödig panik här hemma när tillagningen skulle ske kvällen innan julafton. Köttermometern strulade. Till julskinka är det att rekommendera att ha en bra digitaltermometer då temperaturen är viktig att hålla koll på. Till slut, efter att ha försökt få tag på en ny termometer utan att lyckas, insåg jag att det var induktionshällen som spökade och med lite fix för att hålla termometern så långt borta från plattan som möjligt gick det faktiskt riktigt bra. Jag är mycket nöjd med resultatet.


Ingredienser
1 st rimmad skinka med svål (svensk såklart och gärna ekologisk)
5 st nejlikor
1 st gul lök, i  stora bitar (ej skalad)
0,5 st purjolök i bitar
1 flaska porter
10 st kryddpepparkorn
10 st vitpepparkorn
1 st timjankvist

Griljering
1 dl svensk senap
1 dl sirap
1 msk maizena + extra för att pudra över
1 dl ströbröd
ev. nejlikor

Spola av skinkan i kallt vatten. Lägg i en rymlig gryta. Stick ner köttermometern så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Fyll på med vatten och koka upp. Häll av vattnet och skummet. Tillsätt nytt vatten så det precis täcker skinkan, gärna kokande.

Tillsätt grönsakerna, kryddorna och portern. Koka sakta på låg temperatur med locket på glänt. Vill man ha en saftig skinka tar man ur den vid 67-69 grader. Min mor vill ha sin riktigt torr och väntar till 75-77 grader, vilket jag är uppväxt med och visserligen gillar, men jag tar ut min skinka vid ca 71 grad och tycker det blir lyckat.

Låt skinkan svalna. Ta av större delen av svålen, men spara lite fett. Blanda ingredienserna till griljeringen utom ströbrödet. Pudra skinkan med lite maizena. Pensla skinkan när den är varm (för att undvika bakterietillväxt vid uppvärmningen). Strö över ströbrödet, tryck dit nejlikor i rutmönster (kan väljas bort) och sätt in skinkan i ugnen. Griljera i 225 grader tills den fått fin färg. Det tar ca 10-15 minuter.

Njut med vörtbröd och smakrik senap!

söndag 11 december 2011

Het räkceviche med mango

Tredje advent, inte långt kvar till jul nu. Vaknade tidigt. Smög upp och möttes av uppspelt kurrande och puffande katt. Efter att hon fått morgonens skinkskiva gav hon sig glatt ut i morgonmörkret. Den andra, lite mer morgontrötta, katten lyfte inte ens huvudet från kontorsstolen där hon valt att spendera morgonens timmar efter att hon någon gång i natt blev utknuffad från sovrummet då hon tyckt att lite gos var väl trevligt så där vid tretiden.

Som sagt är julen inte långt borta. I år blir det julfirande hemma med gäster och det är dags att börja fundera på vad som ska finnas på julbordet. Janssons frestelse är ju givet och skinka, sill några olika sorter och vörtbröd. Förra året var mitt bidrag till julbordet små söta miniscones med dill och lax. Kanske återkommer i år.

Senaste helgerna har sambon återkommande bett om räkchevice, men det har inte blivit av. Igår gav jag till slut efter och han fick sin vilja igenom till förrätten. En fräsch och lagom het start på middagen. Hushållets pälsklädda medlemmar deltog dessutom förtjusta i förberedelserna. Vankas det räkor är de inte långt borta.




Ingredienser (3-4 port, förrätt)
1 mango (eller 1/2 pkt fryst)
1 avokado
1 schalottenlök
1/2-1 chili, röd
2-3 tomater
2 lime
1 dl mangojuice, eller annan tropisk
2 msk chilisås
chipotle-tabasco, några stänk
koriander, en kruka
flingsalt
250 g räkor, handskalade

Skala och tärna mango och avokado. Hacka löken och chilin fint. Kärna ur och tärna tomaterna smått. Lägg allt i en skål.

Pressa lime och blanda med juice, chilisås och tabasco. Häll över ingredienserna i skålen.

Hacka korianderna grovt och blanda i. Smaka av med salt. Till sist rör i räkorna.

Låt stå och gotta sig minst 30 minuter innan servering.


söndag 27 november 2011

Pepparkaksmuffins

Så är det 1:a advent. Hur gick det till? Är det verkligen bara fyra veckor till jul? Känns konstigt och inte blir det bättre av att det inte ens är i närheten av något vinterväder utanför fönstret. Förra året så här års hade vi redan fullt med snö. Nu funderar jag på om det är för sent att peta ner några fler lökar i jorden. Hittade dem när jag rotade i en låda för några dagar sedan och mjukt i jorden är det ju i alla fall.

Nu är det ju dock första advent och då får man ju se till att försöka komma in i stämning. När stjärnan kommit upp, ljusstakarna plockats fram och lite annat pynt ordnat med samtidigt som det doftade härligt från pepparkaksmuffinsen i ugnen kändes det faktiskt riktigt mysigt. Så smått börjar jag inse att julen inte är så långt borta och det ska bli underbart!


Ingredienser (ca 10 st muffins)
125 g smör
1 1/2 dl råsocker strö
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver

Topping
100 g naturell färskost
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl florsocker
1/2 dl rårörda lingon
några hela lingon till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan smör och socker i ca 2 minuter. Tillsätt äggen och vispa kraftigt i ytterligare 5 minuter.

Blanda mjölet, pepparkakskryddan och bakpulvret. Rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i muffinsformar (inte den största varianter, utan medium).

Grädda mitt i ugnen 12-14 minuter och låt sedan kallna på ugnsgaller.

Rör ihop färskost, smör och florsocker till en smidig smet. Blanda i de rårdörda lingonen. Bred på muffinsen precis innan servering och garnera med hela lingon.

Receptet hittade jag i Allt om Mat nr 20/2011.

måndag 14 november 2011

Pizza

I fredags blev det som sagt pizza. Här är receptet. Hemmagjord pizza blir sällan så tunn och krispig som den man köper på en pizzeria, men det här degreceptet blev riktigt lyckat och definitivt nyttigare. Dessutom kan man variera fyllningen utifrån egna önskemål när man gör pizzan själv.



Deg
25 gr jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl

Tomatsås
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
1 burk hela plommontomater (400 gram)
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk oregano

Fyllning
Mozzarella (gärna buffalo)
Kalamatesoliver, klyftade
Champinjoner (färska), skivade
Parmaskinka
Rucola

Värm vattnet till ca 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig helt. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt och olja.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. Rör runt kraftigt tills det blivit en smidig deg.
Låt jäsa i 45-60 minuter under bakduk. Gör under tiden tomatsåsen.

Fräs den finhackade vitlöken i olivoljan några minuter utan att den får färg. Tillsätt plommontomater, vatten, salt och peppar. Småkoka i 20 minuter utan lock. Tillsätt oregano och låt svalna.

Sätt ugnen på 250 grader.

Knåda degen och kavla ut degen sen ut den i önskad form. Låt jäsa ytterligare 10 min.

Bred ut tomatsåsen på pizzan. Vik upp kanterna. Lägg på övrig fyllning. I det här fallet först mozzarella, sen skivade champinjoner och klyftade oliver.

Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut ur ugnen och lägg på rucolla och parmaskinka ovanpå.

fredag 11 november 2011

Tomat- och mozzarellasallad

Fredagkväll och idag blir det pizza, men före det en sallad på mozzarella, tomater och basilika. Lika gott som enkelt. Så här års kan det vara en utmaning att hitta fina tomater och lika saftiga som de egna från trädgården i somras finns det knappast att få tag på, men jag hittade några som ändå kom relativt nära.


Crema di Balsamico är något jag verkligen kan rekommendera för er som inte redan testat det. En krämig balsamvinäger som är reducerad för att få en konsistens som inte rinner. Så lätt att ringla lite tjusigt över maten eller runt kanten på tallriken. Hos oss använder vi det till sallad såväl som till kött istället för sås eller till ostbrickan.
 
Ingredienser
Tomater
Mozzarella (gärna buffalo)
Basilika
Olivolja
Crema di Balsamico
Svartpeppar

söndag 6 november 2011

Toscakaka med äpplen

Idag firade vi Niclas födelsedag och hade gäster från både hans och min familj här på fika. Födelsedagsbarnet hade beställt hembakat så det var bara att gå upp lite extra tidigt och ta på sig förklädet. Bakning är inte riktigt mitt gebit, men det blev mycket lyckat om jag får säga det själv. Började med att baka fantastiskt goda och ytterst onyttiga chocolate toffee cookies från bloggen Louise's spis. Cookies går ju alltid hem, men de här var extra smarriga med pecannötter, toffee och choklad.

Istället för tårta gav jag mig på en toscakaka med äpplen. Enkelt att göra och blev en succé hos gästerna.


Ingredienser
150 g smör
2 st ägg
1 1/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
3 st äpplen
1/2 dl strösocker
2 tsk kanel
ströbröd

Mandeltosca
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
100g smör
200 g mandel, hyvlad

Till servering
Lättvispad grädde

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa  en rund form med avtagbar kant.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och grädden.

Skala och äpplena i klyftor. Vänd äppelklyftorna i kanel och socker.

Häll smeten i formen. Lägg äppelklyftorna på toppen. Grädda i ugnen i 30 min. Kakan ska inte vara färdiggräddad. Gör under tiden toscablandningen.

Tosca: Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Rör tills smöret smält helt och låt koka i ca 15 min.  Tillsätt sedan mandeln. 

Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare ca 15 min tills toscan har fått fin färg.

Servera avsvalnad med lättvispad grädde.

Receptet är lånat från tidningen BAKA nr 5, 2011.

söndag 30 oktober 2011

Gnocchi

Gnocchi är en favoriträtt som jag gärna väljer på italiensk restaurant, men aldrig tidigare gett mig på att göra själv. Igår kväll bled det dock av och jag kan konstatera att hemgjord gnocchi är enkelt att göra, men något kladdigt och man får inte vara rädd för att arbeta med händerna. Den här gången blev det en variant med spenat och svamp. Riktigt gott och kladdigt som jag gillar det. Ett trick har jag förstått är att koka potatisen, som ska vara en mjölig sort, med skalet på så att den inte drar åt sig för mycket vätska.

Så varsågod, här bjuds på traditionell italiensk potatisklimp. Portionen kan se lite väl snålt tilltagen ut, men det är mättande kan jag lova.


Ingredienser (4 port)
500 g potatis med skal, mjölig
100 g färsk bladspenat
2 ägg
3-4 dl vetemjöl
1 dl parmesan, färskt riven
2 msk olivolja

300 g svamp (den här gången blev det portabello och ostronskivling)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 dl persilja, finhackad
200 g taleggio (kittost)
salt
svartpeppar

Tillagning
Koka potatisen med skalet på i lättsaltat vatten. Låt ånga av.

Skölj spenaten snabbt och förväll i kokande vatten i en minut. Låt rinna av i ett durkslag, krama ur överflödig vätska och hacka.

Pressa potatisen och lägg i en hög på en arbetsyta. Gör en grop i potatisen och knäck ägg i gropen. Tillsätt även spenat, vetemjöl, parmesan och olivolja. Arbeta snabbt ihop.

Rulla degen i rullar ca 2 cm i diameter och skär i bitar ca 1 cm tjocka. Tryck till bitarna snabbt med baksidan på en gaffel så det blir ett mönster. Mjöla eventuellt gaffeln först om det är för kladdigt. Mjöla lätt så de inte klibbar ihop.

Skiva vitlöken fint. Stek i lite olivolja. Hacka svampen och låt steka med tills vätskan försvunnit. Tillsätt resten av olivoljan och persiljan. Stek på svag värme i 10 minuter.

Koka gnocchin i omgångar i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de klara. Det går fort, på någon minut. Lyft ur med hårslev och låt rinna av.

Hacka osten. Värm svampen och tillsätt gnocchi och ost. Rör tills osten smält och smaka av med salt och peppar.




Vaniljkokta päron

Varje årstid har sin charm, men blöta höstdagar kan det vara svårt att se den. Idag ligger fukten som ett tungt täcke över oss. Det får bli en inomhusdag, vilket i och för sig inte är fel det heller. Myskläder på, tända ljus och uppkrupen i soffan med datorn i knät (när inte en katt gosat in sig för kel) trivs jag ganska bra.

Här är ett av höstens favoritrecept. Päron som har fått koka i en härlig lag, hur gott som helst. Kunde inte bestämma mig för hallon- eller chokladsås så det blev både och. Choklad och päron är ju en klassiker, men hallonens syra balanserar perfekt med vaniljsmaken och päronens sötma.


4 päron (fast sort)
4 dl vatten
1/2-1 dl socker
1 st vaniljstång

4 dl hallon
ev. lite florsocker

mjölkchoklad
vispgrädde

ev. citronmeliss för dekoration

Skölj och skala päronen, men lämna skaftet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön. Koka päronen knappt mjuka i lagen under lock på låg värme. Låt päronen svalna i lagen.

Mixa hallonen (ev. med lite florsocker om man tycker det blir för surt annars) och passera genom en trådsil för att få såsen slät.

Smält chokladen i vattenbad. Rör ut med grädde. Smaka av för rätt proportion.

Servera päronen med såserna och garnera gärna med citronmeliss (vilket jag glömde den här gången trots att jag plockade det i trädgården precis innan).

söndag 2 oktober 2011

Helstekt rostbiff med pesto och varma grönsaker

Här kommer det utlovade receptet på helstekt rostbiff. Jag gillar när köttet är relativt rött och med hjälp av en kökstermometer blev det helt perfekt. Det blev kött över som vi hade till lunch igår och det var nästan ännu godare dagen därpå. Går alltså utmärkt att göra i förväg och värma snabbt i mikron.

Det blev svampplockningen igår och till min glädje hittade jag inte bara en mängd trattisar utan även svart trumpetsvamp. Ikväll blir det svamplasagne, en av mina favoriträtter.


1,5 msk flingsalt
1 msk paprikapulver
1,5 msk rosépeppar, stött
1,5 msk färsk rosmarin, hackad
2-3 st vitlöksklyftor, pressade el i bitar
rosmarinkvistar
1 kg rostbiff
smör och rapsolja
steksnöre

Grönsaker
1 squash, skivad
körsbärstomater på kvist
2 st rödlökar, klyftad
1-2 röda paprikor, i bitar
olivolja
flingsalt
svarteppar
 g fetaost, smulad
färska kryddor, t.ex. timjan, rosmarin eller oregano

Pesto
1 kruka basilika
1 dl hackad bladpersilja
3 kvistar färsk mejram
1/2 dl pinjenötter
1 dl riven parmesan
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

Tillagning
Sätt ugnen på 125 grader.

Blanda salt, paprikapulver, peppar, rosmarin och vitlök. Klappa in hela köttbiten med kryddblandningen. Gör några hål i köttet med en stektermometer och peta ner färska kvistar av rosmarin. Peta eventuellt även ner bitar av vitlök (minska i så fall på vitlöken som du gnider in köttet med). Bind ihop köttet med steksnöre.

Bryn rostbiffen snabbt runt om i en riktigt het stekpanna. Lägg i en långpanna och stek biffen tills innertemperaturen är 58-60 grader, det tar cirka 1-1,2 timme.

Under tiden gör peston. Mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter och parmesan till en grynig massa. Den ska inte vara helt slät. Droppa i olivolja under mixandet. Smaka av med salt och peppar.

När det är cirka 30 minuter kvar lägg grönsakerna runt om köttet, ringla över olja, salta och peppra. Fördela fetaost och färska örter över grönsakerna.

Höj värmen till 200 grader. När köttet nått önskad temperatur ta ut det och låt vila 10-15 min i folie eller bakplåtspapper.

lördag 1 oktober 2011

Dimhöljda bergen, eller?


Så är hösten här utan tvekan, men än kan man njuta av fina dagar. Utsikten från vår balkong idag på morgonen var helt otrolig (bilderna gör den inte riktigt rättvisa) och även om det var något kyligt var det skönt att sitta i morgonsolen med en kopp kaffe och DN. Hela dalen nedanför låg dold i ett fuktigt, vitt täcke som sakta lättade och avslöjade vad som fanns under. Man fick känslan av att vi bodde högre upp än vad vi gör.

Nu skiner solen och så snart det har torkat upp tänkte jag ge mig ut i trädgården och höststäda. Utemöblerna ska plockas undan, de sista lökarna ska ner i jorden, det ska klippas lite här och var (fast jag lämnar det mesta till våren) och så ska några krukor med höstarrangemang planteras. Dessutom ska jag ta korgen och ge mig ut i skogen. Det lär vara fullt med trattisar och det kan man ju inte missa.

Ska väl även kommentera min frånvaro från bloggen. Den började med en veckas härlig semester i Kroatien. Sen kom den klassiska förkylningen efter flygresan hem och då det var lite rörigt på jobbet kände jag inte att jag hade tid att vara hemma. Dessutom var det ju bara en förkylning, eller hur? Efter en vecka gav jag upp och tog mig till läkare. Med mig hem fick jag ett mindre apotek med mediciner och order om total tystnad. Dubbelsidig öroninflammation, ingen röst, slemhosta som höll mig och sambon vakna, känslan av att halsen var ett öppet sår och feber gjorde att jag till slut insåg mina begränsningar. Nåja, det tog någon vecka till innan energin började komma tillbaka och jag har nu insett att även en liten förkylning bör respekteras.

Igår blev det helstekt rostbiff med hemmagjord pesto och varma grönsaker. Mycket trevlig fredagsmiddag som kommer ut på bloggen någon gång under helgen.

söndag 21 augusti 2011

Svampsoppa med knaprig bacon

Tänk vad härligt mycket god gratismat det finns i vår natur och så glada vi kan vara över allemansrätten som låter oss ta del av den. Blåbär och vildhallon har vi plockat massor av i sommaren och nu är det svampsäsong. Dessutom har jag sett att det inte är långt till att lingonen är mogna.

På min numera dagliga (ja, jag vet det har bara gått en vecka, men jag lovar fortsätta!) morgonpromenad hittade jag idag alla möjliga svampar som jag plockade med mig hem. Nu är jag ingen svampexpert utan tvärtom ganska feg vad gäller svamp. Kantareller och trattisar brukar jag våga mig på, men den här gången tog jag med mod och plockade även andra svampar som jag sen identifierade med hjälp av en svampguide på nätet. Kom fram till att jag förutom kantareller bland annat hittat björksopp. Så ikväll blev det svampsoppa.

Ingredienser
ca 8 dl hackad svamp
smör att steka i
1 gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
1-2 tsk citronsaft, färskpressad
6 dl vatten
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl vitt vin, torrt
1,5 st grönsaksbuljongstärning
1 pkt bacon
salt och peppar
persilja

Stek svampen i smör så att den får fin färg. På slutet låt lök och vitlök steka med. Pressa lite citron över och tillsätt vatten, grädde, creme fraiche, vin och buljongtärning.

Koka upp och låt småkoka i ca 15 min. Knaperstek under tiden bacon som du klippt i mindre bitar.

Mixa soppan med en handmixer. Sila inte, den ska vara lite grynig. Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet, tänk på att bacon är salt i sig.

Precis innan servering tillsätt bacon och lite persilja.

Äppelpaj med kardemummaglass

Vart tog sommaren vägen? Vattenmätaren i trädgården har fått tömmas flera gånger senaste veckan, det är riktigt kyligt på morgnarna och semestern är slut. Det är nog bara att inse att hösten närmar sig med stormsteg. Sommaren har varit härlig på många sätt och det märks nu när man ska ta på sig kontorskläderna igen, det är dags att ta tag i saker. Känner mig lite duktig att jag i en veckas tid tagit mig upp tidigt för att promenera varje morgon innan frukost. Till och med igår i ösregnet drog jag på mig regnjackan, stoppade lurarna till mp3-spelaren i öronen och gav mig ut på en rask promenad.

Vissa morgnar har jag kunnat se min egen andedräckt, men det är ingen idé att deppa över att värmen försvunnit. Också den här årstiden finns det mycket att njuta av och sensommaren hör framför allt äpplena till. Här är en riktigt god och enkel smulpaj serverad med kardemummaglass.


Ingredienser glass (ca 0,5 l glass)
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl röd mjölk
1 st vaniljstång
1 msk kardemumma, hel
1 dl strösocker
4 st äggulor

Tillagning
Snitta vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans mjölk och grädde. Stöt kardemummakärnorna grovt och lägg i kastrullen. Koka upp och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt till gräddmjölken under kraftig omrörning. Värm sakta till strax under kokpunkten, ca 85 grader eller tills smeten tjocknar.

Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och låt svalna något. Ställ sedan i kylskåp tills smeten är ordentligt kylskåpskall, gärna över natten.

Släng vaniljstången och sila bort kardemummakärnorna. Kör i glassmaskin 15-20 min och förvara sedan i frysen till servering.

Ingredienser smulpaj med äpplen(4-6 port)
4 äpplen
3/4 dl strösocker
1-2 tsk kanel
1 1/2 dl Start basmüsli
1 dl vetemjöl
75 g smör

Sätt ugnen på 225 grader.

Kärna ur äpplena. Skär dem i bitar och blanda med kanel och hälften av sockret i 4-6 ugnssäkra formar.

Blanda resten av sockret med müsli och vetemjöl. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg. Strö/klicka över äpplena.

Grädda mitt i ugnen i 12-15 min.

söndag 14 augusti 2011

Dulce de leche glass

Så var den här, den sista dagen på semestern. Sommaren har varit lång och härlig. Vi har inte hunnit med alls så mycket som vi tänkt, men det är väl det som egentligen är meningen med ledighet. Att inte göra så mycket, njuta av livet och vila upp sig.

Glass hör sommaren till och här har det blivit en hel del av den varan. Att göra egen glass är enkelt och det finns en massa smaker att testa. Här är en som varmt rekommenderas. Dulce de leche är inte så avancerat som det låter. Det är helt enkelt en burk med kondenserad mjölk som sjudits under en längre tid. När man öppnar burken har mjölken blivit en brun, härligt god kolasås. Enkelt och riktigt smarrigt i alla möjliga efterrätter, inte minst i glass.


Ingredienser
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
1/2-1 burk dulce de leche (1 burk kondenserad mjölk)
1 dl salta jordnötter
1 dl minimarshmallows

Dulce de leche: Försäkra dig om att burken inte är skadad (då kan den explodera). Ta bort etiketten från burken och lägg den i en kastrull med vatten. Koka upp och sjud under lock i ca 2 1/2 timme. Det är viktigt att hela burken är täckt av vatten hela tiden. Fyll på med mer vatten om det behövs. Ju längre man kokar burken desto fastare blir såsen. Efter 2 timmar är den flytande, efter 3 timmar är den fast. Spola kallt vatten på burken och ställ den sedan i kylskåpet. Öppna den inte innan den svalnat. Den ska vara ordentligt kylskåpskall när den blandas med glassen.

Glass: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg stång och frön i gräddmjölken och koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Vispa ägg och socker poröst. Ta ur vaniljstången ur gräddmjölken och tillsätt äggblandningen under kraftig omrörning. Värm långsamt blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (ca 85 grader). Det ska vara precis under kokpunkten. Håll koll så att äggen inte stelnar. Ta av blandningena av plattan och ställ i kylskåp tills den blivit ordentligt avkyld (gärna över natten).

Kör glassmeten i glassmaskin ca 40-50 minuter. Ca 5 min innan glassen är klar tillsätt jordnötter och marshmallows. Nötterna kan man om man vill hacka någon gång först, men det ska vara stora bitar.

När glassen är klar häll upp i den bunke du ska frysa glassen i och rippla i dulce de leche. Ställ i frysen tills den ska serveras (minst en timme).

(Glassmaskin är smidigt och gör glassen krämig, men det går även utan. När smeten är ordentligt kall ställer man den i frysen. När glassen börjar frysa i kanterna tar man ut den och rör den slät. Sen in i frysen igen. Upprepa 3-4 gånger. Utan glassmaskin blir glassen lätt lite isig, men fortfarande väldigt god.)

lördag 13 augusti 2011

Mammas grillade vitlöksbiffar

Sista helgen på semestern, det känns lite sorgligt. Sommaren som kändes så lång för några månader sedan börjar lida mot sitt slut. Man får ta tillvara de fina och ljumma kvällar som är kvar innan höstmörkret tar över.

Efter att vi köpt en looftlighter är det nu heller inte längre något problem att få sambon att vilja grilla. Tänk om jag hade vetat att allt vad som krävdes var en en pryl med en sladd så skulle grillningen bli mycket roligare. Vad är det med killar och eldrivna saker?

Färsbiffar är tacksamma att grilla. Den här gången blev det ett recept jag fått av mamma på biffar med en massa vitlök och persilja. Väldigt goda, men inget att rekommendera om man är rädd för att lukta vitlök. Ibland kan jag föredra en matig sallad istället för klyftpotatis eller liknande, men det är en smaksak. Den här kvällen slängde jag ihop romansallad, avokado, rödlök och kalamataoliver. Tillsammans med en ännu mer vitlöksstinn tzatsiki och ett glas vin blev middagen fulländad.

Ingredienser
500 g nötfärs
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
1/2-1 tsk salt
1 krm peppar

Tzatsiki
5 dl yoghurt, gärna turkisk
1 slanggurka
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja gärna med tzatsikin någon timme i förväg. Låt yoghurten rinna av genom kaffefilter. Riv gurkan grovt, salta och lägg på hushållspapper. Lägg hushållspapper även över. Låt ligga så i 1/2-1 timme.

Pressa ur vätskan ur gurkan. Tillsätt gurkan och övriga ingredienser till yoghurten. Ställ kallt till servering.

Pressa vitlök i nötfärsen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma biffar som du sen grillar (alt. steker). De får gärna vara lite rosa i mitten.

Servera biffarna med tzatsiki och en matig sallad eller klyftpotatis.

En härlig morgon

Vilken härligt morgon jag har haft. Jag är vanligtvis morgonpigg, men idag blev jag väckt extra tidigt då sambon skulle iväg på golftävling. Tog en kopp kaffe och DN med mig ut på verandan. Solen sken från en himmel som var i stort sett klarblå förutom några smala vita streck från flygplan som passerat. Efter en stund kom en liten röd katt studsande upp i knät med daggvåta tassar och visade tydligt att det var dags för morgongos. Där satt vi, jag och katten, och njöt av morgonen en lång stund. Tills en fjäril retsamt passerade på väg mot den blålila lavendeln och katten tog ett stort skutt efter den. Vilt jagandes försvann de båda två ner i ormbunkarna utanför tomten.

Det fick bli en signal till mig att det var dags att röra på sig. Tog på mina nya Ecco promenadskor, mp3-spelaren med en ljudbok och tog en rask promenad ner till sjön. Det var så där tyst och stilla som det bara kan vara tidigt en helgmorgon. Solen glittrade i vattnet och det enda som rörde sig var några änder som stilla flöt fram. Hemvägen gick genom skogen och helt plötsligt lyste det gult mitt på stigen. Det blir smörstekta kantareller till lunch!

torsdag 11 augusti 2011

Tomatfrossa

När vintern fortfarande höll oss i sitt grepp i vintras och trädgårdssäsongen kändes långt borta började arbetet som vi nu kan skörda frukterna av. Allt arbete med frösådd, extra belysning, omplantering och avhärdning var väl värt det när man nu kan njuta av resultatet.

Finns inget som slår egna tomater. Det går inte att jämföra med de vattniga och smaklösa tomaterna man köper i butik.

Årets sorter är den otroligt goda och återkommande favoriten Black Sweet Cherry, den söta Golden Cherry som man kan äta som godis, den vackert röda Tomatoberry och så pastatomaten Bell Star som jag ska göra tomatsås på.

onsdag 10 augusti 2011

Trädgårdens besökare

Så här års är det fler än oss som njuter av trädgården och vad den kan ge. Jag har planterat växter som ska dra till sig fjärilar, humlor och dyl., men en del besökare är helt klart mer välkomna än andra. Har försökt dokumentera en del av trädgårdens invånare, men en som jag än så länge inte lyckats få med på bild är den grävling som vi sett skymta i skymningen och även funnit spår av i trädgården.

En annan som jag inte har bild på, men som lämnar spår efter sig som inte alls är roliga är det eller de rådjur som inte är så gulliga som man skulle kunna tro. Här är några av bevisen. Plantan nedan hade vackra, stora blommor dagen innan (titta noggrant så ser ni de avbitna skälkarna) och äppelträdets gren hade blad!


En mer välkommen krabat som verkar ha bosatt sig i rabatten är denna padda som vi ofta ser och som katterna är mycket fascinerade (men samtidigt skrämda) av när de får syn på. Det är ingen liten krabat kan jag lova, speciellt inte när den blåser upp sig.


Humlorna är många och formligen älskar stenkyndeln, rudbeckian och höstanemonen.


Rudbeckian är mycket omtyckt av de flesta. T.ex. av denna fantastiskt vackra, grönskimrande skalbagge och fjärilarna såklart.


Till sist får vi ju inte glömma våra pälsklingar som fullkomligt njuter av friheten i trädgården och skogen utanför. Vi hinner knappt vakna på morgonen innan tjatet börjar om att få komma ut och så snart dörren öppnas hoppar de glatt över gräset och stenarna ut i sina jaktmarker bland ormbunkarna. Man kan inte annat än bli varm i hjärtat när man ser hur lyckliga de är. Annat var det i vintras när de inte ville sätta en tass ute på flera månader. Nu springer de glatt ut och in genom den öppna altandörren hela dagarna, men snart är det slut på semestern och de kommer bli instängda när vi är på jobbet. Ser inte fram emot deras anklagande blickar när dörren inte öppnas på morgonen som de är vana vid, men så snart vi är hemma får de gå ut igen.


Just nu är de dock mer än glada av att inte vara ute i trädgården. Efter en riktigt skön morgon med sol som då och då tittade fram mellan molnen har det vackra vädret som i ett trollslag bytts mot blixtar, åska och spöregn. Då är det mysigt att tillsammans ligga i en fåtölj på balkongen och istället spana ut över eländet. Själv får man väl försöka tänka på att det i alla fall är välbehövligt för gräsmattan. Undrar dock hur det går för sambon på golfbanan?


Tillägg: Kort efter att detta skrevs kom en åskknall som fick huset att skaka och katterna formligen kastade sig in från balkongen. Skräckslagna rusade de ner till sovrummet på nedervåningen och sitter nu längst in under sängen. På vägen lyckades de göra några fina repor i parketten. Strax därefter hördes sirener så det har troligtvis slagit ner någonstans i närheten. Förvånar mig inte, jag har nog aldrig hört en sådan smäll. Huset vibrerade.

tisdag 9 augusti 2011

Blåbärsmuffins

Nu sjunger blåbären på sista versen. Plockade en liter i helgen, men de var precis på gränsen att bli övermogna. Trevligt nog har vi dock redan ett antal liter i frysen så vi klarar oss ett bra tag. Till söndagsfikat med svärmor blev det saftiga blåbärsmuffins. Receptet är från Leila bakar på TV (den kvinnan gör så otroligt mycket smarrigt).


Ingredienser (ca 12 st normala eller 8 st stora)
100 g smör
st ägg
1.5 dl strösocker
tsk vaniljsocker
dl ekologisk mjölk 3%
st citron, skalet
dl vetemjöl
tsk bakpulver
nypa salt
200 g blåbär
ev. florsocker

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra normalstora.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.

Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör normalstora.

Sikta gärna lite florsocker över precis innan servering.

lördag 6 augusti 2011

Dark Forrest Glass


Det är mycket bär den här sommaren, vilket är härligt så klart! Har införskaffat en glassmaskin och första glassen blev ett recept från Elisabeth Johanssons bok Mina efterrätter. Jag ökade dock på mängden bär något och hade inte riktigt lika mycket choklad som originalreceptet (nedan är orginalreceptet).

Att göra glass är inte svårt och det är inte nödvändigt med en glassmaskin, men det gör skillnad. Glassen blir krämigare och man får inte samma iskristaller som när man gör utan maskin. Jag valde Philips HR2304. Fördelen med den är att man inte behöver stoppa hela skålen i frysen innan tillagning, utan enbart själva frysdelen.



Bjöd på glassen efter en middag med sambons syster och hennes pojkvän. En väldigt trevlig kväll och glassen blev en utmärkt avslutning på middagen. Mycket god och krämig. Jag gillar dessutom när man kan göra det mesta i förväg.

Ingredienser (8 port)
4 dl röd mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, snittad och urskrapad
6 st äggulor
2 dl strösocker
1 dl hallon, mosade
1 dl blåbär, mosade
2 msk strösocker
100 g mörk choklad
färska blåbär och hallon till garnering

Tillagning
Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna, häll tillbaka smeten i kastrullen.

Sjud blandingen under kraftig vispning till 85 C eller tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen från värmen, det är viktigt med temperaturen och att det inte börjar koka. Häll smeten i en bunke och kyl ner (gärna över natten).

Rör bären med sockret till det har lösts upp. Rör ner bären i glassmassan och kör i din glassmaskin. På slutet, vänd ner nästan all choklad i glassen, spara lite till garnering.

Sätt in glassen i frysen i minst en timme så den stabiliserar sig.
Ta ut den och ställ i kylskåp 20-30 min innan den ska serveras. Innan servering strö över lite hackad choklad och färska bär.