måndag 26 december 2011
Julens goda sillar
Sill och nubbe, för många självklarheter på julbordet och så även här, men ska jag vara ärlig avstår jag helst den senare. Sill äter jag däremot med god aptit. Tre olika sorter testade jag i år. Alla tre blev lyckade, men speciellt en blev en riktig favorit. Löjromsill med crème fraiche och citron, uppfriskande och smakrik. Tycker man att löjrom är onödigt dyrt går den säkerligen att byta ut mot någon annan rom, t.ex. sikrom, även om det inte riktigt blir samma sak. Utöver det blev det inlagd sill med rödlök samt en senapssill.
Att tänka på är att sill ska göras några dagar i förväg. Hinner man inte det kan man även använda sig av 5-min sill som numera finns i butikerna och är helt ok, men godast och bäst konsistens blir det om man använder sig av inläggningssill. Den behöver dock 1-2 dagar i lag för att bli urvattnad och inte bli för salt.
Löjromsill
(en stor burk, det går åt!)
2 burkar inläggningssill (à 420 gr)
Lag
1 dl ättikssprit, 12%
3 dl vatten
4 dl socker
10-15 st kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
Sås
100 g löjrom
4 dl crème fraiche, lätt
1 kruka dill, färsk
1 st citron, rivet skal
flingsalt
nymald svartpeppar
Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.
Blanda löjrom och crème fraiche, färskrivet citronsskal och krydda med salt och peppar.
Tag ur filéerna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Lägg sillbitarna i en stor, ren glasburk. Blanda i såsen. Kan med fördel stå kallt 1-2 dagar, men går även att äta direkt.
Inlagd sill med rödlök
1 burk inläggningssill (à 420 gr)
0,5 dl ättikssprit, 12%
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av.
Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddor och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skiva rödlöken och skär sillfiléerna i bitar. Varva sillbitar och rödlök i en glasburk. Häll den kalla lagen över och låt stå kallt i 1-2 dygn innan servering.
Senapssill
1 burk inläggningssill (à 420 gr)
1/2 dl ättiksprit, 12%dl strösocker 1 1/2 dl vatten8 kryddpepparkorn1 lagerbladSås
6 msk skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger2 msk strösocker1/2 tsk vitpeppar1/2 tsk salt2 dl matoljaSkölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.
Blanda senap, vinäger, socker, peppar och salt. Droppa i oljan under kraftig vispning. Ställ kallt till servering.
Låt sillbitarna rinna av ordentligt. Blanda dem med senapssåsen innan servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar