Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.
Inte har det blivit mycket julmat i bloggen i år, men desto mer lagat i köket. Kanske lite sent att komma med recepten så här dagen efter julafton, men det har varit fullt upp här inför julledigheten, både på jobbet och här hemma. Nåja, recepten kanske kommer till nytta nästa år eller om någon har ätit upp all julmat och behöver fylla på för mellandagarna.
I år firade vi jul hemma och listan över allt som skulle fixas veckan innan jul var lång. Först ut av julrecepten är skinkan, en självklarhet på alla bord så här års. Vörtbröd, julskinka och en smakrik senap - mycket godare än så blir det inte. Trots att skinkan var inköpt i god tid och allt var förberett blev det onödig panik här hemma när tillagningen skulle ske kvällen innan julafton. Köttermometern strulade. Till julskinka är det att rekommendera att ha en bra digitaltermometer då temperaturen är viktig att hålla koll på. Till slut, efter att ha försökt få tag på en ny termometer utan att lyckas, insåg jag att det var induktionshällen som spökade och med lite fix för att hålla termometern så långt borta från plattan som möjligt gick det faktiskt riktigt bra. Jag är mycket nöjd med resultatet.
Ingredienser
1 st rimmad skinka med svål (svensk såklart och gärna ekologisk)
5 st nejlikor
1 st gul lök, i stora bitar (ej skalad)
0,5 st purjolök i bitar
1 flaska porter
10 st kryddpepparkorn
10 st vitpepparkorn
1 st timjankvist
Griljering
1 dl svensk senap
1 dl sirap
1 msk maizena + extra för att pudra över
1 dl ströbröd
ev. nejlikor
ev. nejlikor
Spola av skinkan i kallt vatten. Lägg i en rymlig gryta. Stick ner köttermometern så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Fyll på med vatten och koka upp. Häll av vattnet och skummet. Tillsätt nytt vatten så det precis täcker skinkan, gärna kokande.
Tillsätt grönsakerna, kryddorna och portern. Koka sakta på låg temperatur med locket på glänt. Vill man ha en saftig skinka tar man ur den vid 67-69 grader. Min mor vill ha sin riktigt torr och väntar till 75-77 grader, vilket jag är uppväxt med och visserligen gillar, men jag tar ut min skinka vid ca 71 grad och tycker det blir lyckat.
Låt skinkan svalna. Ta av större delen av svålen, men spara lite fett. Blanda ingredienserna till griljeringen utom ströbrödet. Pudra skinkan med lite maizena. Pensla skinkan när den är varm (för att undvika bakterietillväxt vid uppvärmningen). Strö över ströbrödet, tryck dit nejlikor i rutmönster (kan väljas bort) och sätt in skinkan i ugnen. Griljera i 225 grader tills den fått fin färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Njut med vörtbröd och smakrik senap!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar