söndag 11 december 2011

Het räkceviche med mango

Tredje advent, inte långt kvar till jul nu. Vaknade tidigt. Smög upp och möttes av uppspelt kurrande och puffande katt. Efter att hon fått morgonens skinkskiva gav hon sig glatt ut i morgonmörkret. Den andra, lite mer morgontrötta, katten lyfte inte ens huvudet från kontorsstolen där hon valt att spendera morgonens timmar efter att hon någon gång i natt blev utknuffad från sovrummet då hon tyckt att lite gos var väl trevligt så där vid tretiden.

Som sagt är julen inte långt borta. I år blir det julfirande hemma med gäster och det är dags att börja fundera på vad som ska finnas på julbordet. Janssons frestelse är ju givet och skinka, sill några olika sorter och vörtbröd. Förra året var mitt bidrag till julbordet små söta miniscones med dill och lax. Kanske återkommer i år.

Senaste helgerna har sambon återkommande bett om räkchevice, men det har inte blivit av. Igår gav jag till slut efter och han fick sin vilja igenom till förrätten. En fräsch och lagom het start på middagen. Hushållets pälsklädda medlemmar deltog dessutom förtjusta i förberedelserna. Vankas det räkor är de inte långt borta.




Ingredienser (3-4 port, förrätt)
1 mango (eller 1/2 pkt fryst)
1 avokado
1 schalottenlök
1/2-1 chili, röd
2-3 tomater
2 lime
1 dl mangojuice, eller annan tropisk
2 msk chilisås
chipotle-tabasco, några stänk
koriander, en kruka
flingsalt
250 g räkor, handskalade

Skala och tärna mango och avokado. Hacka löken och chilin fint. Kärna ur och tärna tomaterna smått. Lägg allt i en skål.

Pressa lime och blanda med juice, chilisås och tabasco. Häll över ingredienserna i skålen.

Hacka korianderna grovt och blanda i. Smaka av med salt. Till sist rör i räkorna.

Låt stå och gotta sig minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar