söndag 27 november 2011

Pepparkaksmuffins

Så är det 1:a advent. Hur gick det till? Är det verkligen bara fyra veckor till jul? Känns konstigt och inte blir det bättre av att det inte ens är i närheten av något vinterväder utanför fönstret. Förra året så här års hade vi redan fullt med snö. Nu funderar jag på om det är för sent att peta ner några fler lökar i jorden. Hittade dem när jag rotade i en låda för några dagar sedan och mjukt i jorden är det ju i alla fall.

Nu är det ju dock första advent och då får man ju se till att försöka komma in i stämning. När stjärnan kommit upp, ljusstakarna plockats fram och lite annat pynt ordnat med samtidigt som det doftade härligt från pepparkaksmuffinsen i ugnen kändes det faktiskt riktigt mysigt. Så smått börjar jag inse att julen inte är så långt borta och det ska bli underbart!


Ingredienser (ca 10 st muffins)
125 g smör
1 1/2 dl råsocker strö
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver

Topping
100 g naturell färskost
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl florsocker
1/2 dl rårörda lingon
några hela lingon till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan smör och socker i ca 2 minuter. Tillsätt äggen och vispa kraftigt i ytterligare 5 minuter.

Blanda mjölet, pepparkakskryddan och bakpulvret. Rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i muffinsformar (inte den största varianter, utan medium).

Grädda mitt i ugnen 12-14 minuter och låt sedan kallna på ugnsgaller.

Rör ihop färskost, smör och florsocker till en smidig smet. Blanda i de rårdörda lingonen. Bred på muffinsen precis innan servering och garnera med hela lingon.

Receptet hittade jag i Allt om Mat nr 20/2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar