måndag 14 november 2011

Pizza

I fredags blev det som sagt pizza. Här är receptet. Hemmagjord pizza blir sällan så tunn och krispig som den man köper på en pizzeria, men det här degreceptet blev riktigt lyckat och definitivt nyttigare. Dessutom kan man variera fyllningen utifrån egna önskemål när man gör pizzan själv.



Deg
25 gr jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl

Tomatsås
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
1 burk hela plommontomater (400 gram)
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk oregano

Fyllning
Mozzarella (gärna buffalo)
Kalamatesoliver, klyftade
Champinjoner (färska), skivade
Parmaskinka
Rucola

Värm vattnet till ca 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig helt. Häll i resten av vattnet och tillsätt salt och olja.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. Rör runt kraftigt tills det blivit en smidig deg.
Låt jäsa i 45-60 minuter under bakduk. Gör under tiden tomatsåsen.

Fräs den finhackade vitlöken i olivoljan några minuter utan att den får färg. Tillsätt plommontomater, vatten, salt och peppar. Småkoka i 20 minuter utan lock. Tillsätt oregano och låt svalna.

Sätt ugnen på 250 grader.

Knåda degen och kavla ut degen sen ut den i önskad form. Låt jäsa ytterligare 10 min.

Bred ut tomatsåsen på pizzan. Vik upp kanterna. Lägg på övrig fyllning. I det här fallet först mozzarella, sen skivade champinjoner och klyftade oliver.

Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut ur ugnen och lägg på rucolla och parmaskinka ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar