söndag 6 november 2011

Toscakaka med äpplen

Idag firade vi Niclas födelsedag och hade gäster från både hans och min familj här på fika. Födelsedagsbarnet hade beställt hembakat så det var bara att gå upp lite extra tidigt och ta på sig förklädet. Bakning är inte riktigt mitt gebit, men det blev mycket lyckat om jag får säga det själv. Började med att baka fantastiskt goda och ytterst onyttiga chocolate toffee cookies från bloggen Louise's spis. Cookies går ju alltid hem, men de här var extra smarriga med pecannötter, toffee och choklad.

Istället för tårta gav jag mig på en toscakaka med äpplen. Enkelt att göra och blev en succé hos gästerna.


Ingredienser
150 g smör
2 st ägg
1 1/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
3 st äpplen
1/2 dl strösocker
2 tsk kanel
ströbröd

Mandeltosca
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
100g smör
200 g mandel, hyvlad

Till servering
Lättvispad grädde

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa  en rund form med avtagbar kant.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och grädden.

Skala och äpplena i klyftor. Vänd äppelklyftorna i kanel och socker.

Häll smeten i formen. Lägg äppelklyftorna på toppen. Grädda i ugnen i 30 min. Kakan ska inte vara färdiggräddad. Gör under tiden toscablandningen.

Tosca: Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Rör tills smöret smält helt och låt koka i ca 15 min.  Tillsätt sedan mandeln. 

Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare ca 15 min tills toscan har fått fin färg.

Servera avsvalnad med lättvispad grädde.

Receptet är lånat från tidningen BAKA nr 5, 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar