Istället för tårta gav jag mig på en toscakaka med äpplen. Enkelt att göra och blev en succé hos gästerna.
Ingredienser
150 g smör
2 st ägg
1 1/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
3 st äpplen
1/2 dl strösocker
2 tsk kanel
ströbröd
Mandeltosca
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
100g smör
200 g mandel, hyvlad
Till servering
Lättvispad grädde
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och grädden.
Skala och äpplena i klyftor. Vänd äppelklyftorna i kanel och socker.
Häll smeten i formen. Lägg äppelklyftorna på toppen. Grädda i ugnen i 30 min. Kakan ska inte vara färdiggräddad. Gör under tiden toscablandningen.
Tosca: Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Rör tills smöret smält helt och låt koka i ca 15 min. Tillsätt sedan mandeln.
Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare ca 15 min tills toscan har fått fin färg.
Servera avsvalnad med lättvispad grädde.
Receptet är lånat från tidningen BAKA nr 5, 2011.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar