söndag 1 januari 2012

Gott nytt år!


Ett år har passerat och ett nytt börjat. Idag är nog den lataste dagen på hela året och den dag det beställs mest pizza, men det är ju också den dag på året som många bestämmer sig för en nystart och en bättre tidpunkt finns det väl egentligen inte. Själv brukar jag inte vara så mycket för nyårslöften, men efter det år som har varit känner jag att det är läge för förändring. Det finns de klassiska löftena som att röra på sig mer och äta bättre, men jag vill lova mig själv att ta bättre hand om mig själv på fler plan än så. Jag ska ge mig själv mer tid till reflektion, till att läsa böcker (böckerna som samlats på hög intill sängen ska betas av), till att vårda vänskap och att lära mig nya saker.

De klassiska löftena om att äta nyttigare kommer dock att märkas här på bloggen, i alla fall i början av året. Någon pizza
 kommer det inte bli närmaste tiden, istället kommer jag fokusera på mer hälsosam mat. Igår var det dock sista dagen på förra året och det firades här hemma tillsammans med gäster. På menyn stod bl.a lammfilé. Döm om min förvåning när jag öppnade paketen och insåg att jag fått med mig smala innerfiléer istället för ytterfilé som jag brukar använda mig av, men jag band dem ordentligt med steksnöre och köttet blev härligt mört. Det smälte nästan i munnen.

Tolvslaget firades på balkongen med bubbel och glada tillrop när himlen lystes upp av fyrverkerier i alla riktningar. Dagar som dessa kan man inte dra blicken från pannoramautsikten här på höjden. Fast vackrast tycker jag ändå de lysande, kinesiska lyktorna som svävar fram är.

Jag gillar att göra mat som går att förbereda när vi ska ha gäster. Har gjort misstaget allt för många gånger att bli ståendes i köket större delen av middagen, men med gårdagens meny gick i stort sett allt att förbereda. Recepten på créme ninon och lamm finns tidigare i bloggen, men de resterande rätterna på menyn följer här. Alla recepten är räknade på fyra portioner om inget annat står.

Löjroms- och färskoströra


Ett enkelt och gott tilltugg att låta gästerna njuta av medans de sista detaljerna på middagen görs klara.

75 g färskost
3/4 dl creme fraiche
1/2 liten rödlök, finhackad
100-150 g löjrom
finhackad gräslök
platta brödsticks el. tunnt hårdbröd

Rör ihop färskost och creme fraiche till en slät smet. Blanda i löken. Bred ut i en eller flera mindre formar/fat med låg kant (jag använde två mindre glasfat). Hit kan förberedas och ställas kallt några timmar i förväg.

Bred över löjrommen i ett jämnt lager, strö på gräslök. Servera med brödsticks och låt gästerna själva bre på röran.

Potatis- och jordärtskocksgratäng


Serveras gärna i lite festligare portionsformar, men det går även bra i en större form.

500 g mandelpotatis
500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 kvistar rosmarin
4-5 dl mellangrädde
salt
citron, färskpressad saft
riven ost, lagrad

Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Skiva lök och vitlök. Lägg lök och skockor  i en kastrull och häll över grädde. Låt småkoka ett par minuter innan du lägger i även potatisen. Koka försiktigt tills potatisen är mjuk. Akta så de inte kokar sönder eller bränner fast i botten, det går relativt fort (10-15 min). Smaka av med salt och citronsaft. Fördela i fyra portionsformar eller en lite större form. Hit kan man förbereda.

Strö lite riven ost över gratängerna och tillaga i ugn 200-225 grader tills de fått fin färg, ca 20-25 min.

Rödvinssky (8 port)
1 gul lök
1 vitlök, solo
100 g rotselleri
1 morot
10 st timjankvistar
100 g varmrökt sidfläskt
olivolja
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl rött vin
1 l vatten
4 msk kalvfond, konc
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 msk maizena
en rejäl klick smör

Skala och skär grönsakerna i små bitar. Strimla fläsket. Fräs tillsammans med timjan i olivolja i en kastrull. Häll över vin och rödvinsvinäger. Tillsätt lagerblad och svartpepparskorn. Låt koka utan lock tills att hälften har kokat bort.

Häll på vatten och fond och koka tills att ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med salt och råsocker. Hit går bra att förbereda.

Innan servering koka upp och tillsätt maizena utrört i lite kallt vatten. Låt puttra ett par minuter. Vispa i en rejäl klick smör.

Chokladpannacotta med hallongelé


Ca 2 dl hallon + några extra för garnering
2 msk socker
2 msk vitt vin
1 gelatinblad

50 g choklad + lite extra för garnering
2,5 dl vispgrädde
3 msk socker
1 gelatinblad

Börja med gelén. Lägg ett gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Koka under tiden upp hallon, socker och vin. Mosa hallonen med en slev. Ta av värmen och rör i gelatinbladet. Krama inte ur gelatinbladet eller låt det rinna av, det ska medfölja lite vatten på bladet.

Häll i fyra portionsformar/glas. Ställ kallt tills gelén har stelnat, ca 1-2 timmar.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen fint. Koka upp grädde och socker under omrörning så att sockret smälter. Ta av från värmen och rör i chokladhacket tills det smält helt. Fördela försiktigt i glasen över gelén och ställ kallt ytterligare 1-2 timmar så att det stelnar.

Innan servering riv lite choklad samt lägg några hallon ovanpå pannacottan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar