tisdag 3 januari 2012

Chili con carne på mitt sätt


Tillbaka i vardagen och det är dags att tänka på mat som inte bara är någorlunda nyttig utan även fungerar i lunchlådan. Gärna något som går att göra storkok på så att man kan fylla frysen med lådor för lata dagar då man inte alls har lust att laga mat.

Chili con carne finns det ett antal olika sätt att tillaga, men efter att ha testat mig fram har jag kommit fram till hur jag vill ha den. Mustig, het och rykande varm. Jag har blandat lite mellan olika recept och det här är inte det traditionella sättet att göra chili på, men gott är det. Chili con carne betyder förresten chilipeppar med kött och i ursprungslandet Mexico är det ofta, precis som namnet beskriver, en rätt med rejäl sting i, men vill man ha den lite snällare är man försiktig med de heta ingredienserna.

Ingredienser (4 port)
2 gula lökar
2-3 paprikor i olika färger
500 g nötfärs
3-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl chilisås
1 1/2 dl rött vin
1/2-1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
2 burkar hela skalade tomater
2 msk oregano
2 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
2-3 msk grön jalapeño (på burk) + ev. spad
1 röd chilipepparfrukt
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
gräddfil
gräslök eller persilja

Skala, halvera och skiva löken. Strimla paprikan. Fräs nötfärsen i en stor gryta. Tillsätt lök, paprika och pressad vitlök och låt fräsa med en stund.

Grovhacka jalapeños och finhacka chilipepparfrukten (tvätta händerna efteråt och undvik att gnida dig i t.ex. ögonen). Blanda i tomatpuré och chilisås. Rör runt så det blandar sig väl. Tillsätt sedan vin, smulad buljongtärning, tomater, kryddor, jalapeños och chilipeppar. Vill du ha det starkare, som jag, tillsätt lite av spadet från jalapeñosen. Låt småkoka utan lock tills vätskan har reducerats till önskad konsistens, ca 1-1 1/2 timme.

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i dem precis innan servering. Värm eventuellt lite försiktigt, men koka inte. Bönorna kokar lätt sönder.

Servera rykande varm med en klick gräddfil och klippt persilja/gräslök samt ev. en brödbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar