fredag 6 januari 2012

Torsk med asiatiska smaker

Tjugondag knut dansas granen ut enligt talesättet, men här åkte den ut idag. Den har varit fantastisk fin, vår första egna julgran, men så här en vecka in på det nya året hade den gjort sitt. Det är dags att lämna julen bakom oss. Kändes lite sorgligt först när jag stoppade ner de vackra kulorna i lådan, men där i botten fann jag en påse med påskfjädrar och påskharar som fick mig att drömma mig bort till våren och värmen för en stund. Fick ett litet leende på läpparna och helt plötsligt kändes det riktigt skönt att plocka undan alla tomtar. Granen den ska till återvinningscentralen och så småningom hackas till flis som eldas för att värma bl.a. bostäder, vilket också känns bra. Ni återvinner väl era julgranar?

Här kommer en enkel och smakrik fiskrätt.Torsken går att byta ut mot annan fisk, men jag föredrar en köttig filé till den här rätten och inte alltför tunn. Receptet är inspirerat av ett recept jag för något år sedan hittade på ICA när jag hade idétorka. Sambons kommentar: Det här får du gärna göra igen!


Ingredienser (4 port)
4 salladslökar, i bitar
4 tomater, i tjocka skivor
2 morötter, skivade
125 g färsk minimajs, i bitar
4 torskfilé i portionsbitar, ca 600 g
3 dl kokosmjölk
1 lime, saft
1 1/2 msk sweet chili
1 citrongräs, i fyra bitar
4 limeblad, torkade
2 tsk ingefära, mald
salt
peppar
färsk koriander
ungsfolie

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Vik folien dubbel och forma fyra paket. Fördela grönsakerna. Jag gillar dem al dente så jag lägger i dem råa, men vill kan man snabbt förvälla morötterna och minimajsen innan.

Lägg en torskfilé i varje paket och salta och peppra. Blanda kokosmjölk, saften från en lime, sweet chili och ingefära. Fördela i paketen över torsken. Lägg en bit citrongräs och ett limeblad i varje paket.

Kläm ihop kanterna på varje foliepaket ordentligt, så inget rinner ut. Lägg i en ugnssäker form eller på en plåt och stek i ugnen i ca 25 minuter.

Servera med ris eller, som vi som försöker äta lite nyttigt för tillfället, med hel dinkel i en djup tallrik. Innan servering plocka bort citrongräset och limebladen. Lägg lite färsk koriander på toppen och rätten är klar för att ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar