söndag 21 augusti 2011

Äppelpaj med kardemummaglass

Vart tog sommaren vägen? Vattenmätaren i trädgården har fått tömmas flera gånger senaste veckan, det är riktigt kyligt på morgnarna och semestern är slut. Det är nog bara att inse att hösten närmar sig med stormsteg. Sommaren har varit härlig på många sätt och det märks nu när man ska ta på sig kontorskläderna igen, det är dags att ta tag i saker. Känner mig lite duktig att jag i en veckas tid tagit mig upp tidigt för att promenera varje morgon innan frukost. Till och med igår i ösregnet drog jag på mig regnjackan, stoppade lurarna till mp3-spelaren i öronen och gav mig ut på en rask promenad.

Vissa morgnar har jag kunnat se min egen andedräckt, men det är ingen idé att deppa över att värmen försvunnit. Också den här årstiden finns det mycket att njuta av och sensommaren hör framför allt äpplena till. Här är en riktigt god och enkel smulpaj serverad med kardemummaglass.


Ingredienser glass (ca 0,5 l glass)
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl röd mjölk
1 st vaniljstång
1 msk kardemumma, hel
1 dl strösocker
4 st äggulor

Tillagning
Snitta vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans mjölk och grädde. Stöt kardemummakärnorna grovt och lägg i kastrullen. Koka upp och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt till gräddmjölken under kraftig omrörning. Värm sakta till strax under kokpunkten, ca 85 grader eller tills smeten tjocknar.

Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och låt svalna något. Ställ sedan i kylskåp tills smeten är ordentligt kylskåpskall, gärna över natten.

Släng vaniljstången och sila bort kardemummakärnorna. Kör i glassmaskin 15-20 min och förvara sedan i frysen till servering.

Ingredienser smulpaj med äpplen(4-6 port)
4 äpplen
3/4 dl strösocker
1-2 tsk kanel
1 1/2 dl Start basmüsli
1 dl vetemjöl
75 g smör

Sätt ugnen på 225 grader.

Kärna ur äpplena. Skär dem i bitar och blanda med kanel och hälften av sockret i 4-6 ugnssäkra formar.

Blanda resten av sockret med müsli och vetemjöl. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg. Strö/klicka över äpplena.

Grädda mitt i ugnen i 12-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar