Sommar och semester. Inte vill man vara inne när solen skiner och tyvärr har det inte blivit så många inlägg här på bloggen, men jag har samlat på mig en hel del som kommer läggas upp lite pö om pö.
Rabarber och hallon lät lockande och då vi har mängder av båda i trädgården gav jag mig på att göra en marmelad. Mycket god på en rostad brödskiva, men chokladen tog över lite mer än jag hade tänkt mig. Nästa gång drar jag eventuellt ner något på mängden choklad. Gav bort en burk till föräldrarna och de har nu tipsat om att marmeladen fungerar utmärkt till vaniljglass.
Ingredienser
500 g färska hallon
500 g rabarber
1 kg strösocker
3 st citroner, pressad saft
200 g mörk choklad, 70%
ev. natriumbensoat (om man vill förlänga hållbarheten)
Rengör och sterilisera burkarna. Sätt ugnen på 100 grader, lägg glasburkarna på en kökshandduk på en plåt och värm i 20-30 min. De ska fortfarande vara varma när man häller upp marmeladen.
Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda hallon, socker och saft av citronerna i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt stå kallt i 12 timmar.
Koka sakta upp blandningen till 105 grader. Testa att marmeladen stelnar genom att hälla upp en matsked av marmeladen på en kall tallrik. Låt svalna någon minut och dra sedan ett streck i marmeladen med t.ex. en sked. Marmeladen är klar när den inte flyter ihop. Koka inte marmeladen för länge för då blir den för hård.
Riv chokladen. Ta av kastrullen av värmen och rör i chokladen. Häll marmeladen i de varma burkarna och sätt omedelbart på lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar