lördag 6 augusti 2011

Dark Forrest Glass


Det är mycket bär den här sommaren, vilket är härligt så klart! Har införskaffat en glassmaskin och första glassen blev ett recept från Elisabeth Johanssons bok Mina efterrätter. Jag ökade dock på mängden bär något och hade inte riktigt lika mycket choklad som originalreceptet (nedan är orginalreceptet).

Att göra glass är inte svårt och det är inte nödvändigt med en glassmaskin, men det gör skillnad. Glassen blir krämigare och man får inte samma iskristaller som när man gör utan maskin. Jag valde Philips HR2304. Fördelen med den är att man inte behöver stoppa hela skålen i frysen innan tillagning, utan enbart själva frysdelen.



Bjöd på glassen efter en middag med sambons syster och hennes pojkvän. En väldigt trevlig kväll och glassen blev en utmärkt avslutning på middagen. Mycket god och krämig. Jag gillar dessutom när man kan göra det mesta i förväg.

Ingredienser (8 port)
4 dl röd mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, snittad och urskrapad
6 st äggulor
2 dl strösocker
1 dl hallon, mosade
1 dl blåbär, mosade
2 msk strösocker
100 g mörk choklad
färska blåbär och hallon till garnering

Tillagning
Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna, häll tillbaka smeten i kastrullen.

Sjud blandingen under kraftig vispning till 85 C eller tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen från värmen, det är viktigt med temperaturen och att det inte börjar koka. Häll smeten i en bunke och kyl ner (gärna över natten).

Rör bären med sockret till det har lösts upp. Rör ner bären i glassmassan och kör i din glassmaskin. På slutet, vänd ner nästan all choklad i glassen, spara lite till garnering.

Sätt in glassen i frysen i minst en timme så den stabiliserar sig.
Ta ut den och ställ i kylskåp 20-30 min innan den ska serveras. Innan servering strö över lite hackad choklad och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar