söndag 21 augusti 2011

Svampsoppa med knaprig bacon

Tänk vad härligt mycket god gratismat det finns i vår natur och så glada vi kan vara över allemansrätten som låter oss ta del av den. Blåbär och vildhallon har vi plockat massor av i sommaren och nu är det svampsäsong. Dessutom har jag sett att det inte är långt till att lingonen är mogna.

På min numera dagliga (ja, jag vet det har bara gått en vecka, men jag lovar fortsätta!) morgonpromenad hittade jag idag alla möjliga svampar som jag plockade med mig hem. Nu är jag ingen svampexpert utan tvärtom ganska feg vad gäller svamp. Kantareller och trattisar brukar jag våga mig på, men den här gången tog jag med mod och plockade även andra svampar som jag sen identifierade med hjälp av en svampguide på nätet. Kom fram till att jag förutom kantareller bland annat hittat björksopp. Så ikväll blev det svampsoppa.

Ingredienser
ca 8 dl hackad svamp
smör att steka i
1 gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
1-2 tsk citronsaft, färskpressad
6 dl vatten
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl vitt vin, torrt
1,5 st grönsaksbuljongstärning
1 pkt bacon
salt och peppar
persilja

Stek svampen i smör så att den får fin färg. På slutet låt lök och vitlök steka med. Pressa lite citron över och tillsätt vatten, grädde, creme fraiche, vin och buljongtärning.

Koka upp och låt småkoka i ca 15 min. Knaperstek under tiden bacon som du klippt i mindre bitar.

Mixa soppan med en handmixer. Sila inte, den ska vara lite grynig. Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet, tänk på att bacon är salt i sig.

Precis innan servering tillsätt bacon och lite persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar