Nu sjunger blåbären på sista versen. Plockade en liter i helgen, men de var precis på gränsen att bli övermogna. Trevligt nog har vi dock redan ett antal liter i frysen så vi klarar oss ett bra tag. Till söndagsfikat med svärmor blev det saftiga blåbärsmuffins. Receptet är från Leila bakar på TV (den kvinnan gör så otroligt mycket smarrigt).
Ingredienser (ca 12 st normala eller 8 st stora)
100 g smör
st ägg
1.5 dl strösocker
tsk vaniljsocker
dl ekologisk mjölk 3%
st citron, skalet
dl vetemjöl
tsk bakpulver
nypa salt
200 g blåbär
ev. florsocker
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra normalstora.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör normalstora.
Sikta gärna lite florsocker över precis innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar