lördag 13 augusti 2011

Mammas grillade vitlöksbiffar

Sista helgen på semestern, det känns lite sorgligt. Sommaren som kändes så lång för några månader sedan börjar lida mot sitt slut. Man får ta tillvara de fina och ljumma kvällar som är kvar innan höstmörkret tar över.

Efter att vi köpt en looftlighter är det nu heller inte längre något problem att få sambon att vilja grilla. Tänk om jag hade vetat att allt vad som krävdes var en en pryl med en sladd så skulle grillningen bli mycket roligare. Vad är det med killar och eldrivna saker?

Färsbiffar är tacksamma att grilla. Den här gången blev det ett recept jag fått av mamma på biffar med en massa vitlök och persilja. Väldigt goda, men inget att rekommendera om man är rädd för att lukta vitlök. Ibland kan jag föredra en matig sallad istället för klyftpotatis eller liknande, men det är en smaksak. Den här kvällen slängde jag ihop romansallad, avokado, rödlök och kalamataoliver. Tillsammans med en ännu mer vitlöksstinn tzatsiki och ett glas vin blev middagen fulländad.

Ingredienser
500 g nötfärs
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad persilja
1/2-1 tsk salt
1 krm peppar

Tzatsiki
5 dl yoghurt, gärna turkisk
1 slanggurka
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar

Börja gärna med tzatsikin någon timme i förväg. Låt yoghurten rinna av genom kaffefilter. Riv gurkan grovt, salta och lägg på hushållspapper. Lägg hushållspapper även över. Låt ligga så i 1/2-1 timme.

Pressa ur vätskan ur gurkan. Tillsätt gurkan och övriga ingredienser till yoghurten. Ställ kallt till servering.

Pressa vitlök i nötfärsen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma biffar som du sen grillar (alt. steker). De får gärna vara lite rosa i mitten.

Servera biffarna med tzatsiki och en matig sallad eller klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar