Glass hör sommaren till och här har det blivit en hel del av den varan. Att göra egen glass är enkelt och det finns en massa smaker att testa. Här är en som varmt rekommenderas. Dulce de leche är inte så avancerat som det låter. Det är helt enkelt en burk med kondenserad mjölk som sjudits under en längre tid. När man öppnar burken har mjölken blivit en brun, härligt god kolasås. Enkelt och riktigt smarrigt i alla möjliga efterrätter, inte minst i glass.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
1 dl socker
1 vaniljstång
1/2-1 burk dulce de leche (1 burk kondenserad mjölk)
1 dl salta jordnötter
1 dl minimarshmallows
Dulce de leche: Försäkra dig om att burken inte är skadad (då kan den explodera). Ta bort etiketten från burken och lägg den i en kastrull med vatten. Koka upp och sjud under lock i ca 2 1/2 timme. Det är viktigt att hela burken är täckt av vatten hela tiden. Fyll på med mer vatten om det behövs. Ju längre man kokar burken desto fastare blir såsen. Efter 2 timmar är den flytande, efter 3 timmar är den fast. Spola kallt vatten på burken och ställ den sedan i kylskåpet. Öppna den inte innan den svalnat. Den ska vara ordentligt kylskåpskall när den blandas med glassen.
Glass: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg stång och frön i gräddmjölken och koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna något.
Vispa ägg och socker poröst. Ta ur vaniljstången ur gräddmjölken och tillsätt äggblandningen under kraftig omrörning. Värm långsamt blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (ca 85 grader). Det ska vara precis under kokpunkten. Håll koll så att äggen inte stelnar. Ta av blandningena av plattan och ställ i kylskåp tills den blivit ordentligt avkyld (gärna över natten).
Kör glassmeten i glassmaskin ca 40-50 minuter. Ca 5 min innan glassen är klar tillsätt jordnötter och marshmallows. Nötterna kan man om man vill hacka någon gång först, men det ska vara stora bitar.
När glassen är klar häll upp i den bunke du ska frysa glassen i och rippla i dulce de leche. Ställ i frysen tills den ska serveras (minst en timme).
(Glassmaskin är smidigt och gör glassen krämig, men det går även utan. När smeten är ordentligt kall ställer man den i frysen. När glassen börjar frysa i kanterna tar man ut den och rör den slät. Sen in i frysen igen. Upprepa 3-4 gånger. Utan glassmaskin blir glassen lätt lite isig, men fortfarande väldigt god.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar