torsdag 4 augusti 2011

Körsbärssaft och marmelad

Var på föräldrarnas sommarställe i Timmernabben några dagar och där var träden fulla av röda körsbär. Rastlös som jag är gav jag mig på att plocka och efter ett tag hade jag en hel hink med härliga bär. Det fick bli saft och marmelad.


Körsbärssaft
Fantastiskt god saft som inte är så söt. Lite vuxen i smaken.

5 liter körsbär
1 liter vatten
1 1/2 kg socker
1 krm natriumbensoat

Plocka bort skadade och bruna bär, men rensa inte ur kärnorna. Skölj. Lägg dem i en stor gryta och häll på vattnet. Koka i 10 minuter. Kläm bären då och då mot kanten så att de mosas något.

Häll moset i en saftsil och låt självrinna i 30 minuter. Pressa inte på bären.

Diska ut grytan ordentligt och häll tillbaka saften. Tillsätt sockret och koka upp. Skumma av kanterna noggrant med en hålslev.

Rör ner natriumbensoaten i lite av saften och tillsätt sedan tillsätt därefter.

Häll saften medans den fortfarande är varm i väl rengjorda flaskor som steriliserats i ugn (100 grader i 20-30 min) och fyll hela vägen upp. Gnid eventuellt in översta kanten samt locket med lite whiskey.

Förvara svalt och mörkt.

Körsbärsmarmelad
Rekommenderas varmt till några goda ostar och ett glas vin.

350 g körsbär, urkärnade
1/4 dl vatten
4 dl socker
1 tsk citronsyra

Skölj och kärna ur körsbären. Det går enkelt med änden på en säkerhetsnål. Slå över vattnet och koka i en tjockbottnad kastrull i ca 20-25 minuter på svag värme. Var försiktig så det inte bränner fast. Höj värmen och koka kraftigare i ca 5 minuter.

Tillsätt sockret. Koka upp och koka kraftigt i ca 10 minuter. Ös upp en sked utav marmeladen på en kall tallrik, ställ kallt i några minuter. Dra en sked genom marmeladen. Den skall inte flyta ihop, gör den det så koka ytterligare 3-5 minuter, men inte längre då är risken att marmeladen blir för hård. Rör ut citronsyran i lite av marmeladen först och tillsätt därefter.

Häll upp i en ren varm burk (steriliserad). Sätt genast på locket. Förvara kallt och mörkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar