fredag 22 juli 2011

Klassisk ärtsoppa med rimmad bog

Den här veckan var det lite som att sommaren försvann eller i alla fall tog en paus. En regnig och något ruggig kväll är en varm soppa passande och då det den här gången blev ärtsoppa, även om det inte var en torsdag, efterföljdes den naturligtvis av pannkakor och hemmagjord drottningsylt. Inte fel alls.



Ingredienser (4 port)
5 dl gula ärtor
2 l vatten, lättsaltat
400 g rimmad bog
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk timjan
1 tsk mejram
5 st hela pepparkorn
2 msk skånsk senap

Lägg ärtorna i blöt dagen innan. Innan tillagning häll av vattnet.

Koka upp ärtorna och det lättsaltade vattnet i en rymlig kastrull. Tillsätt pepparkorn, timjan och mejram. Skala löken och skrubba moroten. Tillsätt dem hela. Skär bort eventuell svål från bogen och lägg den i kastrullen (hel).

Låt ärtorna koka tills de är mjuka (1-1 1/2 timme). Eventuellt kan man behöva tillsätta mer vatten. Vakta bogen och ta ur den när den är mör (45-60 min). Rör om då och då och ta bort tomma skal som flyter upp till ytan.

Skär bogen i bitar när soppan börjar bli färdig och lägg tillbaka dem i kastrullen. Ta upp moroten och löken (de är bara där för att ge smak). Krydda soppan med senap. Servera rykande varm med extra senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar