Bärsäsongen är verkligen här. I frysen har vi nu flera liter blåbär och hallon och i helgen var det dags att skörda svartvinbärsbuskarna. Så vad gör man då med alla bär om frysen redan är full? I helgen gav jag mig på att göra gelé på vinbären och inspirerad av det lyckade resultatet passade jag även på att göra en ljuvligt god drottningsylt.
Svartvinbärsgelé
Vinbären bör helst vara bara nästan mogna. Precis innan de mognar har som mest naturligt pektin, vilket gör att gelén stelnar lättare och man behöver inte tillsätta extra pektin. Till både sylt och gelé ska man helst använda en något vidare gryta som ger större avdunstning.
Ingredienser
2 liter vinbär
3 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
Rengör och sterilisera burkarna. Använder man glas gör man det enkelt i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader, lägg glasburkarna på en kökshandduk på en plåt och värm i 20-30 min. De ska fortfarande vara varma när man häller upp gelén.
Ställ en assiett i frysen till geléprovet.
Rensa bort blad och dåliga bär, men ta inte bort kvistarna. Lägg bären i en gryta tillsammans med vattnet och låt koka i 10-15 min tills bären har mosats.
Sätt upp en silställning med silduk. Häll i bärmoset och låt självrinna i 30-45 min. Pressa inte ut saften eller försök trycka ut mer än som rinner igenom av sig själv.
Mät upp hur mycket saft det blev och häll sedan tillbaka i den rengjorda kastrullen. Låt koka i 5-10 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt sockret lite i taget. Rör varsamt.
Koka upp igen och låt koka kraftigt i 5-15 min utan omrörning. Gör ett geléprov: Häll ut lite gelé på den kalla assietten som stått i frysen. Låt vara någon minut. Dra med hjälp av en sked ett streck i gelén. Om gelén inte flyter ihop är den klar, flyter strecket ihop koka en stund till. Ev. kan det behövas tillsättas extra pektin, men koka inte för länge då blir gelén förstörd.
Skumma av noggrant med en hålslev och tillsätt eventuellt natriumbensoat (konserveringsmedel om man vill ha lite längre hållbarhet) genom att först röra ut i några msk gelé.
Häll upp i glasburkarna. Sätt på lock och låt stelna i kylen. Förvara sedan svalt och mörkt. Öppnade burkar ska förvaras i kylen.
Drottningsylt
Ingredienser
750 g hallon
250 g blåbär
0,5-1 dl vatten
2-3 krm äkta vaniljpulver
700 g socker
ev 1 krm natriumbensoat
Sterilisera glasburkar i ugn 100 grader i 20-30 min.
Koka bär och vatten i ca 10 min. Mosa bären mot kanten på kastrullen. Tillsätt lite socker och vaniljpulver i taget och rör om försiktigt.
Koka utan omrörning till en temperatur på ca 104 grader (ca 5 min). Gör ett géleprov (se gelérecept ovan) på en kall tallrik och kontrollera att sylten stelnar.
Skumma av noggrant. Tillsätt eventuellt natriumbensonat genom att först röra ut det i lite sylt. Häll upp i steriliserade glasburkar. Lägg på lock och förvara svalt och mörkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar