söndag 10 juli 2011

Grillad hamburgare

Grillsäsongen är här, men här hemma krävs det en viss övertalning för att få sambon att tända grillen. Inte för att han har något emot grillat, tvärtom, men han hade hemskt gärna haft en gasolgrill. Får ofta höra att då hade vi kunnat grilla oftare, men då kan man lika gärna använda grillpannan på spisen. Kolgrillat är godare och har mer känsla. Lukten av kolgrillen får smaklökarna att saftas.

Igår kväll blev det i alla fall grillat och den här gången hamburgare. Enkelt och hur gott som helst. Använd bra råvaror och blanda dressingen själv, det gör stor skillnad. Osten ska vara riktig cheddar, inte färdiga skivor som är smaksatta med cheddararom. Hamburgarna är rätt mättande och gör man coleslaw kan man skippa potatis, men det beror så klart på hur hungrig man är.


Hamburgare (4 st)
600-700 g nötfärs
2 msk worcestersås
Salt och peppar
Olja

Dressing
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
4 msk bostongurka
0,5 tsk senap
Salt och peppar
Paprikapulver

Coleslaw
7 dl vitkål, finstrimlad
1 morot, riven
1 liten rödlök, finstrimlad
1 dl cremé fraiche
0,5 dl majonnäs
1-2 msk vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk strösocker
Salt och peppar

Tillbehör
Hamburgerbröd (gärna Frisco om man inte bakar själv)
Färskpotatis i ugn
Saltgurka, skuren i fyra delar på längden
Tomat, skivad
Cheddarost, skivad
Rödlök, skuren i ringar

Börja med att blanda samman ingredienserna till dressingen och ställ sedan kallt.

Blanda ingredienserna till hamburgarna. Forma fyra stora hamburgare. Pressa samman så att de inte faller samman när de grillas. Ställ gärna kallt en stund och pensla med olja precis innan grillning.

Blanda cremé fraiche, majonnäs, grädde, senap, socker, salt och peppar till coleslawn. Smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer senap. Blanda med övriga ingredienserna och ställ kallt till servering (minst en kvart, gärna mer).

Grilla i 2-3 min på varje sida. De får gärna vara lite rosa i mitten. Lägg skivad cheddarost på i slutet av grillningen så smälter den.

Grilla bröden på insidan så de blir varma och får fin färg.

Servera hamburgarna med bröd, dressing, coleslaw och övriga tillbehör som önskas.

1 kommentar:

  1. Så gott det ser ut!

    Vi kom aldrig överens med gasolgrillen och byggde en egen kolgrill. Den är superenkel att använda nu när vi har dragit ut el till grillen och har elektrisk grilltändare.

    SvaraRadera