tisdag 12 juli 2011

Leilas blåbärspaj

Hörde ryktas att blåbären började mogna så jag tog mig en titt i skogen utanför tomten och visst fanns där blåbär. Många dessutom trots artiklarna i tidningarna förra veckan att det skulle bli ett dåligt blåbärsår. Tillsammans med katterna och en fasans massa mygg gav jag mig ut i blåbärsriset. Det är verkligen lyxigt att inte behöva gå mer än några meter utanför tomtgränsen för att snabbt plocka en halvliter. Någon annan dag i veckan blir det att ge sig ut med en större hink.

Så vad gör man med blåbär? Paj såklart. Det här receptet har jag lånat från Leila Lindholm. Smaskigt som bara den. Fyllningen räcker till en lite mindre form på ca 24 cm, vill man använda en större form skulle jag öka på fyllningen.

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning
250 g färska blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 msk potatismjöl (lite mer om man använder frysta bär)

Topping
75 g smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker

Tillbehör
Vaniljsås

Gör först mördegen: Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Blanda i ägg och vatten tills degen blir smidig, men knåda inte! Linda in i plastfolie och ställ i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör i potatismjöl. Fyll pajskalet med blandningen.

Smält smöret till toppingen och blanda i havregryn och strösocker. Låt svälla 2 minuter. Strössla över blåbärsfyllningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ev grillvärme i slutet och ställ pajen högt upp i några minuter för fin färg.

Servera med vaniljsås och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar