lördag 2 juli 2011

Pasta med mandelpesto, ricotta och rucola

Gårdagens middag var inspirerad av ett recept från Allt om Mat samt bloggen Kastrullresan, med vissa ändringar. Gott blev det och vackert upplagt på Kunglig Dansk som är ett arv från farmor och farfar. Det här kommer jag absolut göra igen.

Vi har en hacktillsats till stavmixern som jag verkligen kan rekommendera. Så smidigt när man ska göra pesto, såser eller hacka t.ex. kryddor.


Ingredienser (2 port)
0,5 dl mandel
25 smör
1 citron
0,5 tsk flytande honung
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g svamp, t.ex kastanjechampinjoner och portabella
serranoskinka
färsk lasagne
1/2-1 burk ricotta (räcker med 1/2, men jag gillar det kladdigt!)
rucola
salt och svartpeppar

Rosta mandeln hårt i en torr och het stekpanna. Hacka eller krossa (t.ex. med stavmixer och hacktillsats). Smält smöret och låt puttra några minuter på svag värme tills det doftar lite knäck om det. Riv försiktigt skalet på citronen fint. Rör samman mandel, smör, citronskal och honung. Smaka av med salt och lite citronsaft.

Koka upp lättsaltat vatten till pastan. Skär lasagnen i breda remsor, tre remsor per platta.

Hacka lök och vitlök. Stek försiktigt i smör så den blir mjuk utan att få färg. Skiva svampen och stek vidare tillsammans med löken. Smaka av med salt och rikligt med nymald svartpeppar.

Koka pastan mjuk. Låt inte koka för länge, bara några få minuter!  Häll av pastan i hålslag. Häll ricottan i grytan och värm försiktigt. Tillsätt pastan och svampen och rör om ordentligt.

Lägg upp rucolla på ett serveringsfat. Häll pastan över. Fördela serranoskinkan ovanpå och slutligen mandelpeston. Droppa eventuellt lite citron över (om man vill ha lite syrligare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar