söndag 2 oktober 2011

Helstekt rostbiff med pesto och varma grönsaker

Här kommer det utlovade receptet på helstekt rostbiff. Jag gillar när köttet är relativt rött och med hjälp av en kökstermometer blev det helt perfekt. Det blev kött över som vi hade till lunch igår och det var nästan ännu godare dagen därpå. Går alltså utmärkt att göra i förväg och värma snabbt i mikron.

Det blev svampplockningen igår och till min glädje hittade jag inte bara en mängd trattisar utan även svart trumpetsvamp. Ikväll blir det svamplasagne, en av mina favoriträtter.


1,5 msk flingsalt
1 msk paprikapulver
1,5 msk rosépeppar, stött
1,5 msk färsk rosmarin, hackad
2-3 st vitlöksklyftor, pressade el i bitar
rosmarinkvistar
1 kg rostbiff
smör och rapsolja
steksnöre

Grönsaker
1 squash, skivad
körsbärstomater på kvist
2 st rödlökar, klyftad
1-2 röda paprikor, i bitar
olivolja
flingsalt
svarteppar
 g fetaost, smulad
färska kryddor, t.ex. timjan, rosmarin eller oregano

Pesto
1 kruka basilika
1 dl hackad bladpersilja
3 kvistar färsk mejram
1/2 dl pinjenötter
1 dl riven parmesan
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

Tillagning
Sätt ugnen på 125 grader.

Blanda salt, paprikapulver, peppar, rosmarin och vitlök. Klappa in hela köttbiten med kryddblandningen. Gör några hål i köttet med en stektermometer och peta ner färska kvistar av rosmarin. Peta eventuellt även ner bitar av vitlök (minska i så fall på vitlöken som du gnider in köttet med). Bind ihop köttet med steksnöre.

Bryn rostbiffen snabbt runt om i en riktigt het stekpanna. Lägg i en långpanna och stek biffen tills innertemperaturen är 58-60 grader, det tar cirka 1-1,2 timme.

Under tiden gör peston. Mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter och parmesan till en grynig massa. Den ska inte vara helt slät. Droppa i olivolja under mixandet. Smaka av med salt och peppar.

När det är cirka 30 minuter kvar lägg grönsakerna runt om köttet, ringla över olja, salta och peppra. Fördela fetaost och färska örter över grönsakerna.

Höj värmen till 200 grader. När köttet nått önskad temperatur ta ut det och låt vila 10-15 min i folie eller bakplåtspapper.

1 kommentar:

  1. Hej! Såå gott! Jag lagade detta i somras och det blev en festmåltid som uppskattades av alla vid bordet, tack för att du lade upp detta recept, trots att det har några år på nacken!

    SvaraRadera