söndag 30 oktober 2011

Vaniljkokta päron

Varje årstid har sin charm, men blöta höstdagar kan det vara svårt att se den. Idag ligger fukten som ett tungt täcke över oss. Det får bli en inomhusdag, vilket i och för sig inte är fel det heller. Myskläder på, tända ljus och uppkrupen i soffan med datorn i knät (när inte en katt gosat in sig för kel) trivs jag ganska bra.

Här är ett av höstens favoritrecept. Päron som har fått koka i en härlig lag, hur gott som helst. Kunde inte bestämma mig för hallon- eller chokladsås så det blev både och. Choklad och päron är ju en klassiker, men hallonens syra balanserar perfekt med vaniljsmaken och päronens sötma.


4 päron (fast sort)
4 dl vatten
1/2-1 dl socker
1 st vaniljstång

4 dl hallon
ev. lite florsocker

mjölkchoklad
vispgrädde

ev. citronmeliss för dekoration

Skölj och skala päronen, men lämna skaftet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön. Koka päronen knappt mjuka i lagen under lock på låg värme. Låt päronen svalna i lagen.

Mixa hallonen (ev. med lite florsocker om man tycker det blir för surt annars) och passera genom en trådsil för att få såsen slät.

Smält chokladen i vattenbad. Rör ut med grädde. Smaka av för rätt proportion.

Servera päronen med såserna och garnera gärna med citronmeliss (vilket jag glömde den här gången trots att jag plockade det i trädgården precis innan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar