Här är ett av höstens favoritrecept. Päron som har fått koka i en härlig lag, hur gott som helst. Kunde inte bestämma mig för hallon- eller chokladsås så det blev både och. Choklad och päron är ju en klassiker, men hallonens syra balanserar perfekt med vaniljsmaken och päronens sötma.
4 päron (fast sort)
4 dl vatten
1/2-1 dl socker
1 st vaniljstång
4 dl hallon
ev. lite florsocker
mjölkchoklad
vispgrädde
ev. citronmeliss för dekoration
Skölj och skala päronen, men lämna skaftet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön. Koka päronen knappt mjuka i lagen under lock på låg värme. Låt päronen svalna i lagen.
Mixa hallonen (ev. med lite florsocker om man tycker det blir för surt annars) och passera genom en trådsil för att få såsen slät.
Smält chokladen i vattenbad. Rör ut med grädde. Smaka av för rätt proportion.
Servera päronen med såserna och garnera gärna med citronmeliss (vilket jag glömde den här gången trots att jag plockade det i trädgården precis innan).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar