Vad är godare en kall dag som den här än en riktigt mustig gryta? Tog en promenad
i -7 grader, strålande sol och ett underbart vinterlandskap. Under tiden puttrade en
bouef bourgignon på spisen och det doftade härligt när vi med rosiga kinder kom in i värmen igen.
ca 8 portioner
Ingredienser
1,5 kg högrev
smör
2 st morötter
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor, i skivor
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin, mustigt (absolut inte matvarubutikens matlagningsvin)
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan
1 st lagerblad
20 st steklök
400 gr champinjoner (helst små som kan användas hela)
300 gr sidfläsk, rökt eller rimmat
Tillagning
1. Skär bort det värsta fettet från högrevet och skär det i 2–3 cm stora tärningar. Bryn
det i omgångar i en stekpanna ochlägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva löken. Fräs dem lätt och
lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
Lägg i vitlöksskivorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, minst 2 timmar.
6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten
och koka dem mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Skär sidfläsket i bitar
och bryn det lätt.
8. Lägg i smålökar, svamp och sidfläsk och sjud några minuter. Smaka av om det
behövs mer salt och peppar.
Hos oss serverar vi med basmatiris. Grytan får gärna stå någon dag innan den äts.
Det blir den bara godare av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar