torsdag 30 december 2010

Fransk kycklinggryta

Ikväll blev det en återkommande favorit som alltid uppskattas. Tror det är en av de första rätterna jag lärde mig göra och den håller än. Lite pyssel med att själv stycka kycklingen, men det är det väl värt. Mums :-)


Ingredienser
1 stor kyckling, 1-1 1/2 kg
4 msk vetemjöl
2 tsk salt
vitpeppar, nymald
2 msk smör
1 gul lök
2 dl äppelcider
1-2 dl vatten
2 tsk dragon
2 vitlöksklyftor
2 syrliga matäpplen
2 dl crème fraiche
(ev. 2 msk calvados)

Tillagning
Dela kycklingen i 10-12 bitar. Blanda samman mjöl, salt och vitpeppar i en skål. Vänd kycklingbitarna i blandningen och skaka av överflödigt mjöl.

Bryn smör i en stekgryta. Lägg i kycklingbitarna några i taget och bryn dem tills de fått fin färg. Ta ur dem ur grytan.

Skala och hacka löken fint. Fräs i grytan några minuter utan att den får färg. Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan.

Häll i cider och vatten och krydda med dragon och krossad vitlök. Låt kycklingen sjuda i 15 minuter under lock på svag värme. Hit går det bra att förbereda.

Dela varje äpple i 4 klyftor och tag ur kärnhuset. Häll crème fraiche i grytan och lägg i äppelklyftorna. Sjud 10-15 min eller tills äpplena är helt mjuka. 

(Tillsätt eventuellt calvados.) Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med ris och en god sallad.

1 kommentar:

  1. lät gott. Har glömt en paradrätt jag ofta gjorde just med äppelcider och kyckling. Men ska definitivt prova din nu!

    SvaraRadera