söndag 19 december 2010

Äppelbräserad fläskfilé med blomkålspuré

Mycket trevlig söndagsmiddag. 


Ingredienser
600 g fläskfilé
1/2 st gul lök
1 st rött äpple
3 dl torr äppelcider
3 dl vatten
smör
honung
salt
1 pkt bacon
3 st röda äpplen
smör
färsk timjan

Blomkålspuré
1-2 blomkålshuvuden
2-3 dl matlagningsgrädde
salt
Tillagning
Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i grädde.
Mixa blomkålen slät med vätskan och smaka av med salt. Håll purén varm.
Fläskfilé: Putsa fläskfilén och skär den i 2 bitar. Skala och skiva löken. Kärna ur och klyfta äpplet. Lägg lök och äpple i en kastrull och häll på cider och vatten. Koka upp och lägg i köttet. Sjud under lock till 66°, 10–15 min.

Lyft ur fläskfilén och bryn den runt om i smöret. Ringla över honungen och krydda med salt. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i portionsbitar.

Strimla baconet. Kärna ur och och klyfta äpplena. Knaperstek baconet. 
Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Stek äpplet i smöret ca 2 min,
salta och blanda ner baconet.
Servera fläskfilén med krämig blomkålspuré och nystekta äpplen och bacon. 
Garnera med timjan.

Receptet är lånat från www.alltommat.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar