fredag 22 juli 2011

Klassisk ärtsoppa med rimmad bog

Den här veckan var det lite som att sommaren försvann eller i alla fall tog en paus. En regnig och något ruggig kväll är en varm soppa passande och då det den här gången blev ärtsoppa, även om det inte var en torsdag, efterföljdes den naturligtvis av pannkakor och hemmagjord drottningsylt. Inte fel alls.



Ingredienser (4 port)
5 dl gula ärtor
2 l vatten, lättsaltat
400 g rimmad bog
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk timjan
1 tsk mejram
5 st hela pepparkorn
2 msk skånsk senap

Lägg ärtorna i blöt dagen innan. Innan tillagning häll av vattnet.

Koka upp ärtorna och det lättsaltade vattnet i en rymlig kastrull. Tillsätt pepparkorn, timjan och mejram. Skala löken och skrubba moroten. Tillsätt dem hela. Skär bort eventuell svål från bogen och lägg den i kastrullen (hel).

Låt ärtorna koka tills de är mjuka (1-1 1/2 timme). Eventuellt kan man behöva tillsätta mer vatten. Vakta bogen och ta ur den när den är mör (45-60 min). Rör om då och då och ta bort tomma skal som flyter upp till ytan.

Skär bogen i bitar när soppan börjar bli färdig och lägg tillbaka dem i kastrullen. Ta upp moroten och löken (de är bara där för att ge smak). Krydda soppan med senap. Servera rykande varm med extra senap.

tisdag 19 juli 2011

Drottningsylt och vinbärsgelé

Bärsäsongen är verkligen här. I frysen har vi nu flera liter blåbär och hallon och  i helgen var det dags att skörda svartvinbärsbuskarna. Så vad gör man då med alla bär om frysen redan är full? I helgen gav jag mig på att göra gelé på vinbären och inspirerad av det lyckade resultatet passade jag även på att göra en ljuvligt god drottningsylt.



Svartvinbärsgelé
Vinbären bör helst vara bara nästan mogna. Precis innan de mognar har som mest naturligt pektin, vilket gör att gelén stelnar lättare och man behöver inte tillsätta extra pektin. Till både sylt och gelé ska man helst använda en något vidare gryta som ger större avdunstning.

Ingredienser
2 liter vinbär
3 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Rengör och sterilisera burkarna. Använder man glas gör man det enkelt i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader, lägg glasburkarna på en kökshandduk på en plåt och värm i 20-30 min. De ska fortfarande vara varma när man häller upp gelén.

Ställ en assiett i frysen till geléprovet.

Rensa bort blad och dåliga bär, men ta inte bort kvistarna. Lägg bären i en gryta tillsammans med vattnet och låt koka i 10-15 min tills bären har mosats.

Sätt upp en silställning med silduk. Häll i bärmoset och låt självrinna i 30-45 min. Pressa inte ut saften eller försök trycka ut mer än som rinner igenom av sig själv.

Mät upp hur mycket saft det blev och häll sedan tillbaka i den rengjorda kastrullen. Låt koka i 5-10 minuter.

Ta kastrullen av plattan och tillsätt sockret lite i taget. Rör varsamt.

Koka upp igen och låt koka kraftigt i 5-15 min utan omrörning. Gör ett geléprov: Häll ut lite gelé på den kalla assietten som stått i frysen. Låt vara någon minut. Dra med hjälp av en sked ett streck i gelén. Om gelén inte flyter ihop är den klar, flyter strecket ihop koka en stund till. Ev. kan det behövas tillsättas extra pektin, men koka inte för länge då blir gelén förstörd.

Skumma av noggrant med en hålslev och tillsätt eventuellt natriumbensoat (konserveringsmedel om man vill ha lite längre hållbarhet) genom att först röra ut i några msk gelé.

Häll upp i glasburkarna. Sätt på lock och låt stelna i kylen. Förvara sedan svalt och mörkt. Öppnade burkar ska förvaras i kylen.

Drottningsylt

Ingredienser
750 g hallon
250 g blåbär
0,5-1 dl vatten
2-3 krm äkta vaniljpulver
700 g socker
ev 1 krm natriumbensoat

Sterilisera glasburkar i ugn 100 grader i 20-30 min.

Koka bär och vatten i ca 10 min. Mosa bären mot kanten på kastrullen. Tillsätt lite socker och vaniljpulver i taget och rör om försiktigt.

Koka utan omrörning till en temperatur på ca 104 grader (ca 5 min). Gör ett géleprov  (se gelérecept ovan) på en kall tallrik och kontrollera att sylten stelnar.

Skumma av noggrant. Tillsätt eventuellt natriumbensonat genom att först röra ut det i lite sylt. Häll upp i steriliserade glasburkar. Lägg på lock och förvara svalt och mörkt.

onsdag 13 juli 2011

Bärsmoothie

Skogen utanför tomtgränsen är som sagt full av stora, fina blåbär, men inte bara det. Det finns även vildhallon. Nu har vi visserligen en hel del egna hallon, men de vilda är så söta och goda att man inte vill missa dem. Förra året var någon annan där innan mig och tog alla bären, men i år var jag snabb och hann först. Det blev en liter söta små bär.
Under semestern har det blivit en vana att äta frukost i solen på verandan och idag passade jag på att lyxa till det med smoothie på vildhallon och blåbär. Bananen är med för att göra smaken lenare och sötare, så slipper man sötningsmedel.

Ingredienser
Mild lättyoghurt
Färska bär, t.ex. hallon och blåbär
Banan

Spara några fina bär till garnering. Mixa övriga ingredienser och häll upp i glas. Ställ gärna kallt en stund innan servering (inte nödvändigt). Toppa med några bär.

tisdag 12 juli 2011

Leilas blåbärspaj

Hörde ryktas att blåbären började mogna så jag tog mig en titt i skogen utanför tomten och visst fanns där blåbär. Många dessutom trots artiklarna i tidningarna förra veckan att det skulle bli ett dåligt blåbärsår. Tillsammans med katterna och en fasans massa mygg gav jag mig ut i blåbärsriset. Det är verkligen lyxigt att inte behöva gå mer än några meter utanför tomtgränsen för att snabbt plocka en halvliter. Någon annan dag i veckan blir det att ge sig ut med en större hink.

Så vad gör man med blåbär? Paj såklart. Det här receptet har jag lånat från Leila Lindholm. Smaskigt som bara den. Fyllningen räcker till en lite mindre form på ca 24 cm, vill man använda en större form skulle jag öka på fyllningen.

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning
250 g färska blåbär
2 dl blåbärssylt
1 msk balsamvinäger
2 msk potatismjöl (lite mer om man använder frysta bär)

Topping
75 g smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker

Tillbehör
Vaniljsås

Gör först mördegen: Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Blanda i ägg och vatten tills degen blir smidig, men knåda inte! Linda in i plastfolie och ställ i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.

Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger. Rör i potatismjöl. Fyll pajskalet med blandningen.

Smält smöret till toppingen och blanda i havregryn och strösocker. Låt svälla 2 minuter. Strössla över blåbärsfyllningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ev grillvärme i slutet och ställ pajen högt upp i några minuter för fin färg.

Servera med vaniljsås och njut!

söndag 10 juli 2011

Grillad hamburgare

Grillsäsongen är här, men här hemma krävs det en viss övertalning för att få sambon att tända grillen. Inte för att han har något emot grillat, tvärtom, men han hade hemskt gärna haft en gasolgrill. Får ofta höra att då hade vi kunnat grilla oftare, men då kan man lika gärna använda grillpannan på spisen. Kolgrillat är godare och har mer känsla. Lukten av kolgrillen får smaklökarna att saftas.

Igår kväll blev det i alla fall grillat och den här gången hamburgare. Enkelt och hur gott som helst. Använd bra råvaror och blanda dressingen själv, det gör stor skillnad. Osten ska vara riktig cheddar, inte färdiga skivor som är smaksatta med cheddararom. Hamburgarna är rätt mättande och gör man coleslaw kan man skippa potatis, men det beror så klart på hur hungrig man är.


Hamburgare (4 st)
600-700 g nötfärs
2 msk worcestersås
Salt och peppar
Olja

Dressing
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
4 msk bostongurka
0,5 tsk senap
Salt och peppar
Paprikapulver

Coleslaw
7 dl vitkål, finstrimlad
1 morot, riven
1 liten rödlök, finstrimlad
1 dl cremé fraiche
0,5 dl majonnäs
1-2 msk vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk strösocker
Salt och peppar

Tillbehör
Hamburgerbröd (gärna Frisco om man inte bakar själv)
Färskpotatis i ugn
Saltgurka, skuren i fyra delar på längden
Tomat, skivad
Cheddarost, skivad
Rödlök, skuren i ringar

Börja med att blanda samman ingredienserna till dressingen och ställ sedan kallt.

Blanda ingredienserna till hamburgarna. Forma fyra stora hamburgare. Pressa samman så att de inte faller samman när de grillas. Ställ gärna kallt en stund och pensla med olja precis innan grillning.

Blanda cremé fraiche, majonnäs, grädde, senap, socker, salt och peppar till coleslawn. Smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer senap. Blanda med övriga ingredienserna och ställ kallt till servering (minst en kvart, gärna mer).

Grilla i 2-3 min på varje sida. De får gärna vara lite rosa i mitten. Lägg skivad cheddarost på i slutet av grillningen så smälter den.

Grilla bröden på insidan så de blir varma och får fin färg.

Servera hamburgarna med bröd, dressing, coleslaw och övriga tillbehör som önskas.

lördag 9 juli 2011

Årets första tomat

Innan vi flyttade till hus för 3 år sedan var jag totalt ointresserad av trädgård. Huset var nybyggt och trädgården bestod av gräsmatta och några stenar. Lite smått började jag med att så smultron och tomater i köksfönstret hemma i lägenheten våren innan vi flyttade in. Då jag är en sådan som sällan gör något halvdant läste jag på en massa om hur jag skulle göra för att få mina små plantor att få den absolut bästa starten i livet och från ingenstans blev jag helt fast på trädgård. Golden cherry är en av mina tomatfavoriter som fått återkomma varje år (på andra plats efter Black Sweet Cherry) och i år är den också först ut med färdiga tomater. Igår skördade vi de två första och de var underbart goda! Även sockerärterna har blivit färdiga den här veckan.

lördag 2 juli 2011

Pasta med mandelpesto, ricotta och rucola

Gårdagens middag var inspirerad av ett recept från Allt om Mat samt bloggen Kastrullresan, med vissa ändringar. Gott blev det och vackert upplagt på Kunglig Dansk som är ett arv från farmor och farfar. Det här kommer jag absolut göra igen.

Vi har en hacktillsats till stavmixern som jag verkligen kan rekommendera. Så smidigt när man ska göra pesto, såser eller hacka t.ex. kryddor.


Ingredienser (2 port)
0,5 dl mandel
25 smör
1 citron
0,5 tsk flytande honung
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g svamp, t.ex kastanjechampinjoner och portabella
serranoskinka
färsk lasagne
1/2-1 burk ricotta (räcker med 1/2, men jag gillar det kladdigt!)
rucola
salt och svartpeppar

Rosta mandeln hårt i en torr och het stekpanna. Hacka eller krossa (t.ex. med stavmixer och hacktillsats). Smält smöret och låt puttra några minuter på svag värme tills det doftar lite knäck om det. Riv försiktigt skalet på citronen fint. Rör samman mandel, smör, citronskal och honung. Smaka av med salt och lite citronsaft.

Koka upp lättsaltat vatten till pastan. Skär lasagnen i breda remsor, tre remsor per platta.

Hacka lök och vitlök. Stek försiktigt i smör så den blir mjuk utan att få färg. Skiva svampen och stek vidare tillsammans med löken. Smaka av med salt och rikligt med nymald svartpeppar.

Koka pastan mjuk. Låt inte koka för länge, bara några få minuter!  Häll av pastan i hålslag. Häll ricottan i grytan och värm försiktigt. Tillsätt pastan och svampen och rör om ordentligt.

Lägg upp rucolla på ett serveringsfat. Häll pastan över. Fördela serranoskinkan ovanpå och slutligen mandelpeston. Droppa eventuellt lite citron över (om man vill ha lite syrligare).

Årets första hallon

Första dagen på semestern och tänk vad glad man kan bli av en
morgonpromenad i trädgården.
Vi har två hallonsorter, en sommar- och en höstsort, som tillsammans
vuxit till en mindre skog. Det blir att hitta på något med hallon till fikat eller så
njuter vi av dem precis som de är.


Inte bara jag blev glad över att komma ut i trädgården :-)