onsdag 22 juni 2011

Mammas goda köttfärspaj

Den här pajen minns jag från min uppväxt. Vanligtvis är inte burkchampinjoner något jag använder speciellt ofta, men det här receptet kom till innan det var blev vanligt med färska champinjoner i butikerna och för mig skulle det inte vara samma sak om det inte var just burkvarianten. För den som vill går det säkert lika bra med färska, men jag håller mig till burksvamparna.


Ingredienser
225 gr smör
4½ dl vetemjöl
2 kryddmått salt
1 dl kallt vatten

½ kg nötfärs (fast mamma använde alltid blandfärs)
2 gula lökar
smör
salt
svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 burk champinjoner, skivade
ca 2 dl vatten 
1-2 msk dijonsenap
1msk soja
1 dl finhackad persilja
1½ dl gräddfil
ca 2 dl tärnad, lagrad ost (gärna Västerbotten)

Tillagning
Arbetar ihop degen. Lägg den i kylskåp någon timma.
Hacka löken och fräs den mjuk. Öka värmen och bryn färsen.
Krydda och strö över mjöl. Rör om.

Bryn svampen och blanda ner den tillsammans med vatten, soja och persilja. Låt puttra några minuter, rör sedan ner gräddfilen.

Klä en rund form ca 27 cm diameter. Låt degen stå 15 min. Nagga och grädda i 225 gr. ca 15 min. Häll sedan i fyllningen och stick ner osttärningarna. Grädda ytterligare i 10-15 min. Låt gärna pajen stå några minuter så den sätter sig lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar