söndag 26 juni 2011

Knäckiga smultronbakelser

Senaste veckans regn har inte stoppat smultronen, landet lyser av härligt röda bär. I jakten på ett recept med smultron hittade jag denna smarriga bakelse i en Allt Om Mat. Den blev inte riktigt lika vacker som i tidningen, men smaken överträffade förväntningarna. Oh så gott! Satsen flarn var väl tilltagen, men de kommer smaka gott till kaffet eller varför inte till glass och jordgubbar? Jordgubbslandet är även det fullt av härliga bär. 


Ingredienser (6 pers)
75 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
ev 1 tsk mörk rom (inget vi hade hemma så det avstod jag ifrån)

Chokladknäckflarn (ca 30 st)
50 g hasselnötter
50 g smör, rumstempererat
3/4 dl strösocker
100 ml glykos
1 dl vetemjöl
1 tsk kakao

Mörk chokladbräck
100 g mörk choklad (70%)
1 tsk krossad turkisk peppar (godis)
plastfolie el overheadplastark

Garnering
2 dl smultron

Hacka mjölkchokladen och smält den i vattenbad. Vispa grädden  lätt. Rör ner chokladen och smaksätt eventuellt med rom. Ställ moussen i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga av skalet. Finhacka dem.

Vispa smör, socker, glykos, mjöl och kakao. Tillsätt nötterna. Rulla små bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper (de flyter ut). Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt kallna plant.

Hacka den mörka chokladen. Smält hälften av chokladen  i vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält. Bred ut chokladen på overheadplastark alt plastfolie spänd över en plastskärbräda. Strö över lakrits. Ställ chokladen i frysen.

Snoppa ev smultronen. Ta fram och skär eller bryt chokladbräcken i bitar. Varva chokladknäckflarn och chokladbräck med mousse och smultron precis för servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar