torsdag 30 juni 2011

Polaren på andra sidan gatan

För några veckor sedan fick jag en ny polare på jobbet. En dag stod han bara där på taket på andra sidan gatan och såg lite ensam ut. När jag sitter vid min dator ser jag honom från mitt kontorsfönster och under de här veckorna har han utvecklats från en liten dunboll till en riktigt stilig herre.


Förra veckans regn och rusk har bytts mot stekande sol, men trots att han inte har mycket till skydd där han bor och jag ibland oroar mig för honom står han där nästa morgon igen och spanar. På lyktstolpen i närheten sittar vad jag misstänker en förälder och titt som tätt får han matleverans. De senaste dagarnas övningar med vingarna gör att jag misstänker att jag inte kommer få behålla hans sällskap så länge till. Jag kommer sakna dig Polaren!

onsdag 29 juni 2011

Utsikt från balkongen

Visst är det charmigt med kossor utanför fönstret, mindre charmigt när det lägger sig en stark gödseldoft över grannskapet. Skönt nog är det inte så ofta, men en dag som den här får balkongdörren vara stängd trots värmen.

Om en timme eller så kommer kossorna sakta dra sig runt hörnet på den röda ladugården och sen kommer vi höra dem råma. Dags för mjölkning!

söndag 26 juni 2011

Dagens skörd av solvarma jordgubbar

Knäckiga smultronbakelser

Senaste veckans regn har inte stoppat smultronen, landet lyser av härligt röda bär. I jakten på ett recept med smultron hittade jag denna smarriga bakelse i en Allt Om Mat. Den blev inte riktigt lika vacker som i tidningen, men smaken överträffade förväntningarna. Oh så gott! Satsen flarn var väl tilltagen, men de kommer smaka gott till kaffet eller varför inte till glass och jordgubbar? Jordgubbslandet är även det fullt av härliga bär. 


Ingredienser (6 pers)
75 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
ev 1 tsk mörk rom (inget vi hade hemma så det avstod jag ifrån)

Chokladknäckflarn (ca 30 st)
50 g hasselnötter
50 g smör, rumstempererat
3/4 dl strösocker
100 ml glykos
1 dl vetemjöl
1 tsk kakao

Mörk chokladbräck
100 g mörk choklad (70%)
1 tsk krossad turkisk peppar (godis)
plastfolie el overheadplastark

Garnering
2 dl smultron

Hacka mjölkchokladen och smält den i vattenbad. Vispa grädden  lätt. Rör ner chokladen och smaksätt eventuellt med rom. Ställ moussen i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga av skalet. Finhacka dem.

Vispa smör, socker, glykos, mjöl och kakao. Tillsätt nötterna. Rulla små bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper (de flyter ut). Grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt kallna plant.

Hacka den mörka chokladen. Smält hälften av chokladen  i vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält. Bred ut chokladen på overheadplastark alt plastfolie spänd över en plastskärbräda. Strö över lakrits. Ställ chokladen i frysen.

Snoppa ev smultronen. Ta fram och skär eller bryt chokladbräcken i bitar. Varva chokladknäckflarn och chokladbräck med mousse och smultron precis för servering.

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

Efter vad som känns som en evighet av regnande, fast det egentligen handlat om en knapp veckas mycket välbehövligt regn, passar solen och den blå himmeln på att visa sig mellan tunna vita moln. Timingen kunde inte vara bättre så här på midsommaraftons morgon. Jag passar på att önska glad midsommar till alla med att visa härligt blommande bilder från trädgården.

torsdag 23 juni 2011

Ceasarsallad

Så här års är sallad en riktig höjdare till middag. Ceasarsallad är en matig favorit som inte bara är gott utan även relativt enkelt att fixa till. Vill man att det ska gå snabbare köper man färdiga krutonger och skippar att marinera kycklingen. Det fungerar det också, men det blir inte riktigt samma sak.


Ingredienser (4 port)
4 kycklingfiléer
2 msk balsamvinäger
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Krutonger
4 skivor vitt lantbröd, gärna någon dag gammalt
olivolja
1-2 vitlöksklyftor

Dressing
2 sardellfiléer
1 tsk dijonsenap
1 äggula
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk worcestersås
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1 msk röd mjölk
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Sallad
1 rödlök
2 krukor romansallad
riven parmesan

Tillagning
Blanda balsamvinäger, citronsaft, olivolja, salt och  peppar. Lägg i kycklingen och låt marinera i ca 30 min.

Skär brödet i tärningar och rosta dem i olivolja i en stekpanna. De ska bli knapriga och få gyllenbrun färg. Pressa i vitlöken mot slutet. Ställ åt sidan.

Hacka sardellerna fint och blanda med senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron. Vispa i olivoljan. Blanda till sist i den fint rivna parmesanen samt mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Skala rödlöken och skär i ringar. Lägg på hushållspapper. Pappret drar åt sig lite av den skarpa löksmaken.

Bryn kycklingfiléerna hastigt i het stekpanna. Efterstek sedan i ugn, 200 grader, tills innertemperaturen är 68 grader. Skär filéerna i tjocka skivor.

Blanda hastigt ihop sallad, lök och hälften  av dressingen. Lägg upp på fat och strö över brödtärningar och lite parmesan. Servera med kycklingen och resten av dressingen.

onsdag 22 juni 2011

Rabarberpaj med vit choklad och mandel


Fortsätter skörda fina rabarber varje vecka och förra helgen var det dags för
sommarens första jordgubbar. Härligt söta gubbar :-)
Den här pajen är lika enkel som ljuvligt god. Har en känsla av att den kan bli sommarens favorit. Har testat tidigare med bara rabarber, men nu blev det en blandning med jordgubbar.


Ingredienser (2 port)
1-2 rabarber, beroende på storlek och hunger
jordgubbar
1 msk strösocker
0,5 msk potatismjöl

50 g vit choklad
0,25 dl sötmandel
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,25 dl strösocker

Tillbehör
Vaniljglass eller vaniljvisp

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. 

Skala rabarbern och skiva. Skär även jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med potatismjöl och strösocker. Fördela i två portionsformar.

Grovhacka chokladen och mandeln.

Smält smöret precis så länge att det börjar brynas. Häll kallt vatten i diskhon och ställ ner kastrullen i vattnet tills smöret svalnat. Blanda i mjöl, havregryn och socker. Tillsätt chokladen och mandeln. Fördela blandningen över rabarbern i formarna.

Ställ in i ugnen i ca 20 min tills pajerna fått fin färg utan att brännas. Servera varma med vaniljglass eller vaniljvisp.

Mammas goda köttfärspaj

Den här pajen minns jag från min uppväxt. Vanligtvis är inte burkchampinjoner något jag använder speciellt ofta, men det här receptet kom till innan det var blev vanligt med färska champinjoner i butikerna och för mig skulle det inte vara samma sak om det inte var just burkvarianten. För den som vill går det säkert lika bra med färska, men jag håller mig till burksvamparna.


Ingredienser
225 gr smör
4½ dl vetemjöl
2 kryddmått salt
1 dl kallt vatten

½ kg nötfärs (fast mamma använde alltid blandfärs)
2 gula lökar
smör
salt
svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 burk champinjoner, skivade
ca 2 dl vatten 
1-2 msk dijonsenap
1msk soja
1 dl finhackad persilja
1½ dl gräddfil
ca 2 dl tärnad, lagrad ost (gärna Västerbotten)

Tillagning
Arbetar ihop degen. Lägg den i kylskåp någon timma.
Hacka löken och fräs den mjuk. Öka värmen och bryn färsen.
Krydda och strö över mjöl. Rör om.

Bryn svampen och blanda ner den tillsammans med vatten, soja och persilja. Låt puttra några minuter, rör sedan ner gräddfilen.

Klä en rund form ca 27 cm diameter. Låt degen stå 15 min. Nagga och grädda i 225 gr. ca 15 min. Häll sedan i fyllningen och stick ner osttärningarna. Grädda ytterligare i 10-15 min. Låt gärna pajen stå några minuter så den sätter sig lite.

torsdag 9 juni 2011

Skördetider

Nu händer det saker i trädgården. Sallad kan vi skörda flera sorter, smultronen börjar vi precis kunna plocka och tomaterna är inte långt borta. 




Rabarber- och jordgubbsmuffins

Ok, jag erkänner att jag snöat in på rabarber och muffins, men det är ju så underbart gott. Nationaldagen hade vi en mysig picnick i gröngräset med bl.a. dessa riktigt mumsiga skapelser.

 

Ingredienser 
150 g smör
2 dl råsocker
2 ägg
1 citron, rivet skal
1/2 dl röd mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g rabarber
125 g jordgubbar

Topping
2 dl crème fraiche
1 dl citronmeliss, blad
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
jordgubbar

Sätt ugnen på 225°C.

Rör smör och råsocker smidigt. Rör ner äggen ett i taget. Skölj och riv av skalet från halva citronen. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner skalet, mjölken och mjölet i smeten. Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm bitar och skär jordgubbarna i små bitar. Vänd till sist ner rabarber och jordgubbar i smeten.

Klicka smeten i muffinsformar,10-12 st. (Jag gjorde 12 st, men antingen borde jag ha gjort färre eller använt något mindre formar - se bilden.)

Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Använda en sticka för att kolla att de är färdiga.

Mixa hälften av crème fraichen med citronmelissbladen. Blanda i resten av crème fraichen, florsockret och vaniljsockret och vispa med elvisp tills det blir tjockt.

Klicka toppingen på muffinsen och lägg på en jordgubbe och gärna ett blad citronmeliss.