Svårt att tänka sig att för mindre än två veckor sedan var temperaturen 10-15 grader lägre än den har varit senaste veckan. Istället för blå himmel och sol klagade vi över regn och kalla vindar. För egen del oroade jag mig väldigt för temperaturen i vattnet inför Vansbro Tjejsim. Nu njuter vi av varma, soliga dagar och kalla juni är som bortglömd. Om en liten stund ska jag ge mig ut på ett egen liten triathlon. Cykel till löparspåret, springa några varv och sen en simtur efteråt. Härligt! Men först ett förslag på en härlig sallad som passar såhär i sommartider.
Det här en av våra absoluta favoriter som återkommer ofta i vårt hem och som alltid uppskattas av eventuella gäster. Laxen blir härligt saftig om man inte har den för länge inne i ugnen och sås är egentligen inte nödvändigt, men en del brukar vilja ha det. Lägger därför till ett förslag som passar och som jag för övrigt ofta har till lax.
Ingredienser
5-6 hg laxfilé (helst med skinnsida)
500 g räkor (med skal)
4,5 msk balsamvinäger
4,5 msk flytande honung
Flingsalt
peppar
Salladen
Rucola
Mango (går att använda fryst om man inte hittar fin färsk)
Avokado
Gurka
Röd lök
Lime
Fetaost
Sås (ej nödvändig)
Cremé fraiche
Honung
Lime
Salt
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Blanda balsamvinäger och honung. Häll över laxen. Låt laxen stå i ugnen tills den är klar, 20-30 min. Jag brukar ta ut den vid 50 grader innertemperatur, men det är en smaksak.
Skala och rensa räkorna. När laxen är klar ta ut den och låt den stå en liten stund. Låt räkorna ligga med i spadet under tiden så de tar lite smak och blir ljumma.
Lägg rucolan på ett stort fat. Skiva löken. Tärna mangon. Skiva avokadon i relativt tjocka skivor. Skala gurkan och skiva den i tjocka skivor (ibland tar jag även bort kärnorna). Lägg ovanpå rucolan och pressa lite lime över. Dela laxen och lägg på tillsammans med räkor. Häll gärna lite av spadet över laxen. Smula över fetaosten. Blanda lite försiktigt.
Som sagt, servera eventuellt med sås som blandas på cremé fraiche, honung, pressad lime och salt.
Så här i sommartider njuter jag gärna av ett glas rosévin till. Min absoluta favorit är Mulderbosch.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar