Inte trodde jag att vi skulle säga att det är skönt med en dag när man kan vara inne utan dåligt samvete. Dvs när solen har tagit en paus och regnet hänger i luften, men så länge väderleksrapporterna säger att både värme och sol kommer tillbaka om ett par dagar känns det fullt acceptabelt. Idag passar jag på att göra de där sakerna jag skjutit framför mig med det vackra vädret som ursäkt. Skåpen i köket behöver städas och kylskåpet likaså. Frysen ska gås igenom för att se om jag kan göra mer plats för alla bär som jag planerar att plocka. Om det inte blir så mycket av det utlovade regnet ska jag även ge mig ut en vända i blåbärsskogen med stövlar och hink.
I veckan gjorde vi ett spontanköp till grillen, en pizzasten som igår premiärinvigdes. Resultatet blev långt över min förväntan. Visst har jag gjort pizza i ugn tidigare, men det går inte att jämföra. Med sten på grillen blev bottnen härligt frasig samtidigt som smaken på fyllningen framhävdes. Då det var första gången gjorde jag en enkel och snabb pizzadeg. Fanns inget att klaga på där, men nästa gång vill jag nog testa en som man kalljäser en dag innan. Tänk på att göra tomatsåsen i god tid så att den får stå till sig innan den används.
Pizzadegen räcker gott och väl till 2-4 pizzor beroende på hur stora pizzor man gör och på hur tjocka. Själv föredrar jag att göra den riktigt tunn. Då blir den som frasigast och risken för att den blir degig minskar.
Tomatsåsen ska man lägga på tunt så det behövs inte mycket, men ska man göra flera pizzor hade jag dubblat satsen.
Till pizzastenen kom det en plåt, den valde vi att skippa efter att läst olika åsikter om det på nätet. Tanken med stenen är ju att det ska bli stenungsbakat och stenen ska dra ut fukt ur bottnen så den blir frasig. För att förflytta pizzan samt undvika att den bränns använder man istället en mjölat bakplåtspapper som man drar bort efter några minuter på grillen.
Pizzadeg
50 g färsk jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl
Tomatsås
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
400 g krossade/passerade tomater
1 tsk vetemjöl
2 lagerblad
en nypa socker
rejält med torkad oregano
salt
svartpeppar
Fyllning
chorizo piccante
kalamataoliver
röd lök, skivad
färsk basilika
mozzarella (gärna buffalo)
rucola (läggs på efter grillning)
Pizzasåsen
Låt hackad lök och vitlök svettas några minuter i olivoljan, utan att få färg. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt småputtra 10 minuter. Plocka bort lagerbladen. Smaka av med kryddor. Vill man ha en slät sås mixar man den eller passerar genom en sil, men det är inte nödvändigt. Låt stå minst en timme och gotta sig.
Pizzadegen
Blanda jäst, socker, salt och olja i fingervarmt vatten. Rör i mjölet, lite i taget. Degen ska bli smidig och fast. Spara lite mjöl till utbakningen. Lägg en kökshandduk över degen och låt jäsa på dragfri plats i 30-45 minuter. Den ska dubblas.
Dela sedan i så många delar du önskar. Det som inte används kan frysas in.
Kavla ut i önskad storlek på mjölat bakplåtspapper. Jag föredrar som sagt en riktigt tunn deg. Förbered inte pizzan, den blir bäst om den läggs på grillen direkt. Risken är annars att degen börjar jäsa igen och att fyllningen gör degen blöt.
Fyllningen
Här använder man såklart det man gillar, men man startar i stort sett alltid med ett tunt lager tomatsås. Såsen ska ut nästan ut till kanten, men inte riktigt hela vägen. Sen lägger man på önskad fyllning, men inte för mycket. Hellre lite åt det snåla hållet än tvärtom. Annars blir bottnen klar långt innan fyllningen och det är lätt att det blir en gegga av det.
Innan pizzan läggs på grillen kan man trycka till kanterna lite, men det är inte nödvändigt och på "riktiga pizzor" brukar man inte göra det. För mig är det en vana från pizzor vi gjorde i ugnen under min uppväxt.
Grillning
Grillen och grillstenen ska vara ordentligt varma innan man lägger på pizzan. Stenen ska ha legat i grillen minst 10 minuter och värmts upp. Har man en grill där man kan se temperaturen ska den vara på minst 250 grader. Det tar en stund att få upp temperaturen så sätt på grillen och lägg i stenen i god tid.
När grillen och stenen är varma lägger man på pizzan med bakplåtspappret. Stäng locket på grillen. Försök att inte öppna för ofta då värmen försvinner. Efter 2-3 minuter drar man lätt bort bakplåtspappret så att pizzan hamnar direkt på stenen. Snurra gärna pizzan några gånger för att undvika att bottnen bränns. Grilla i 7-8 minuter.
Vi kommer definitivt göra fler pizzor och testa oss fram med olika degar och fyllningar i sommar. Pizza på grillen är verkligen hur gott som helst, godare än köpepizza.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar